‘Analyseer je werkaanbod en je ziet vanzelf kansen’2017-01-27T12:16:52+02:00

Project Description

‘Analyseer je werkaanbod en je ziet vanzelf kansen’

Kersten Hulpmiddelenspecialist levert zo goed als alle producten om het leven van mensen met een beperking aangenamer te maken. “Aan de voorkant leveren we, maar we maken ons tevens hard voor mensen met beperking”, zegt Mieke Wijnen. “We zijn aan elkaar verbonden en die tweeledigheid zit in ons bloed.”

Van de 320 werknemers van Kersten hebben er 40 een beperking. In vestigingen in Roermond, Arnhem, Almelo, Nijkerk en in bijna alle geledingen van het bedrijf. Van adviseur en telefonist tot reinigingsmedewerker en monteur. “Jos Paulusse was in 2004 ooit de eerste”, zegt Peter Pleunis. “Hij kwam stage lopen vanuit de Petrus Dondersschool, ongeveer 13 jaar geleden. Inmiddels werkt hij al bijna 12 jaar onder contract binnen de reiniging en variëren zijn werkzaamheden van rolstoelen en elektrische voorzieningen reinigen tot hoezen sorteren. Op een gegeven moment weet je wat iemand kan. Mits je als werkgever binnen die kaders blijft, krijg je er vaak een volwaardige werknemer voor terug. Wellicht iemand met een ander werktempo en met begeleiding, maar een aanwinst voor je bedrijf.”

Efficiënter en duurzamer

Mieke Wijnen is Projectleider Social Return, een functie die nu 4 jaar bestaat. “We zitten natuurlijk in het netwerk en zien wat er gaande is. We leggen al 10 jaar samenwerkingsverbanden met zorginstellingen om mensen met arbeidsbeperking aan het werk te helpen. Als werkgever moet je alle belangen tegen elkaar afwegen. Door de lagere loonwaarden kunnen wij nu werk verrichten wat we voorheen niet konden. Het schoonmaken van klitteband met een staalborstel is zo’n voorbeeld. We gooiden de klitteband weg en kochten nieuwe. Dat hoeft niet meer. Dit is een klein voorbeeld van hoe je efficiënter en duurzamer kunt werken.”

Zoveel talent

Pleunis en Wijnen benadrukken dat het belangrijk is om als werkgever pro-actief op zoek te gaan naar de mogelijkheden van de doelgroep. “Bij elk bedrijf kunnen mensen met een beperking werken, maar het komt je niet aanwaaien. Kijk goed naar je werkaanbod. Analyseer het werk en je ziet mogelijkheden voor mensen met een beperking. Elke gemeente en elk WSP wil je komen helpen. Je hoeft het maar aan te geven en je krijgt de hulp die je nodig hebt. Neem contact op met het Werkgevers Service Punt (WSP) en duik in de bakken met cv’s. Er zit zoveel talent in! Vervolgens ga je in gesprek en bekijk je alle facetten. Iemand moet passen als mens en dan is voor een groot gedeelte succes verzekerd.”

Deze website gebruikt cookies om ons een beeld te geven van het bezoek van deze website. Ok