ITN Groep: “Hier krijgen ze een kans om uit dat cirkeltje te komen”2019-11-21T13:24:51+02:00

Project Description

ITN Groep: “Hier krijgen ze een kans om uit dat cirkeltje te komen”

Twee jaar geleden stond ITN Groep op Contacta, met deels als doel om personeel te vinden. “Op datzelfde moment belde de coach van Yonas ons op of hij stage kon komen lopen naast zijn inburgeringscursus”, weet Jeanneke Schutte-Niewenhuijse nog. “Yonas uit Eritrea wilde graag als elektricien aan de slag.”

Taal

Jeanneke vond het eerst wel spannend, hoe Yonas bij het bedrijf zou aarden, gezien het feit dat hij de Nederlandse taal nauwelijks machtig was. “Daar moeten zowel hijzelf, als de collega-monteurs mee om kunnen gaan. Maar dat ging vanaf het begin gelukkig prima. Natuurlijk verstond hij niet alles meteen, maar hij bleek wel al snel gouden handjes te hebben.”

Opnieuw beginnen

Yonas’ coach had al gezegd dat Yonas een aanwinst voor ITN Groep zou zijn. “Maar dat moet je natuurlijk altijd maar afwachten. Een elektromonteur in Eritrea heeft heel andere vaardigheden geleerd dan we hier gewend zijn. Ze hebben wel iets met het vak, maar moeten hier echt opnieuw beginnen. Yonas pakt het heel goed op. Zodra hij voldoende Nederlands kan, gaat hij aan de slag met de opleiding voor elektromonteur. Ook met zijn VCA is hij bezig. Voor hem is dat vanwege de taal nog wel pittig.”

Huisje, boompje, beestje

Yonas kan gelukkig altijd op hulp van zijn collega’s rekenen. “Als iets niet duidelijk is, leggen ze hem het nog een keertje rustig uit. En als we een personeelsuitje hebben, betrekken ze hem daar echt bij.

Je moet dan nog wel even uitleggen wat bowlen is”, lacht Jeanneke. “Maar even serieus. Het is echt fantastisch om te zien hoe hij het nu naar zijn zin heeft. Hij heeft geen uitkering meer nodig, heeft nu als ieder ander huisje, boompje, beestje. Dat vind ik mooi.”

Uit dat cirkeltje

Naast Yonas zijn er nog collega’s met een beperking binnen ITN Groep. “Voor sommigen is het gewoon lastig om aan werk te komen vanwege hun beperking of achtergrond. Hier krijgen ze een kans om uit dat cirkeltje te komen en weer mee te draaien. Dat is zo belangrijk voor ze. En als het lukt, geeft dat enorm veel voldoening.”

Gezocht

Nog steeds zit ITN Groep om personeel verlegen. “We zijn de afgelopen vijf jaar verdubbeld in personeel en komen nog steeds handjes te kort. Hopelijk vinden we weer nieuwe mensen. Met of zonder afstand tot de arbeidsmarkt. Wij staan er zeker voor open.”

Deze website gebruikt cookies om ons een beeld te geven van het bezoek van deze website. Ok