‘Het is voor mij een raadsel dat niet meer bedrijven mensen met een beperking aannemen’2017-01-27T12:16:49+02:00

Project Description

‘Het is voor mij een raadsel dat niet meer bedrijven mensen met een beperking aannemen’

Kringloopbedrijf Opnieuw & Co helpt mensen met een arbeidsbeperking aan eerste stap naar werk. Zo ook Suzanne Nispeling (35). Zij werkt nu bijna drie jaar bij Opnieuw & Co in Ridderkerk en is in 2014 geslaagd voor de MBO 4 opleiding Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening. Het is de bedoeling dat ze binnenkort doorstroomt naar een reguliere baan bij een ander bedrijf.

Zo nu en dan minder beschikbaar

Suzanne Nispeling (35) heeft een arbeidsbeperking. “Ik heb een lastige privésituatie. Daarnaast heb ik een posttraumatisch stresssyndroom. Bij teveel druk of dingen tegelijk heb ik moeite om te filteren wat voorrang heeft.” Dat betekent dat Suzanne zo nu en dan minder beschikbaar is. Ze werkt nu bijna drie jaar bij Opnieuw & Co in Ridderkerk en is in 2014 geslaagd voor de MBO 4 opleiding Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening. Het is de bedoeling dat ze binnenkort doorstroomt naar een reguliere baan bij een ander bedrijf.

Suzanne heeft het naar haar zin bij Opnieuw & Co. Haar werk is gevarieerd. Van kassa draaien en mensen helpen tot goederen neerzetten en prijzen. “Ik ben echt gegroeid hier. We zijn een hechte groep. We weten van elkaar wat we hebben. Soms zien mijn collega’s dat ik ergens mee zit voordat ik het zelf doorheb. Dan zeggen ze van ‘Suus, doe even een stapje terug.’ Dat werkt gewoon heel goed.”

De privésituatie van Suzanne heeft soms gevolgen voor haar beschikbaarheid. Dat vraagt om flexibiliteit van de werkgever, vertelt filiaalleidster José Scholte. “Als er iets is, dan legt Suzanne dat altijd aan mij voor en compenseert de gemiste uren op een ander moment. Maar bij ons werken veel mensen met een beperking en niet iedereen is even accuraat als Suzanne.”

Commercie en maatschappelijk doel

José: “Het is dus soms even puzzelen maar meestal komen we er wel uit. Dat moet ook want we zijn een bedrijf en moeten omzet genereren. De combinatie van commercie en werken met een maatschappelijk doel spreekt mij erg aan. Want het gaat mij om de mensen, daarom ben ik voor dit beroep gegaan.”

Werken met mensen die een beperking hebben, is volgens Scholte ook financieel een plus. “Wij krijgen vaak subsidie vanuit trajecten of regelingen voor mensen met een beperking. Het is voor mij een raadsel dat niet meer bedrijven mensen met een beperking aannemen. Dat komt denk ik vooral door onwetendheid.”

“Zo heeft bij Opnieuw & Co ongeveer tweederde van de werknemers op de één of andere manier een beperking,” vertelt directeur en bestuurslid van de Branchevereniging Kringloopbedrijven (BKN) Marcel van Goch. “Door de grote variatie aan werksoorten kunnen we veel verschillende mensen plaatsen, ze hebben namelijk allemaal mogelijkheden en daar kijken we naar.”

Springplank naar andere baan

“Werken met mensen met een beperking behoort tot onze core business”, gaat Van Goch verder. “Kringloopbedrijven zijn sociale bedrijven die zich richten op het inzetten van mensen met een beperking. Wij werken daarbij samen met plaatsende instanties zoals de sociale dienst die ook zorgen voor begeleiding. Zo fungeren wij als een springplank naar een volgende betaalde baan elders.”

Daar kunnen andere branches en bedrijven een voorbeeld aan nemen. Van Goch: “Ik denk dat eigenlijk bij elk bedrijf wel mensen met beperkingen kunnen werken. Ze zijn meestal goed gemotiveerd en loyaal. En het is een mooie manier om maatschappelijk verantwoord te ondernemen.”

Jobcoach

Voor Suzanne breekt een spannende tijd aan. Ze voert gesprekken met een jobcoach, een eerste stap in de richting van ander werk. Ze heeft hierover gemengde gevoelens. “Ik houd van verandering. Maar aan de andere kant voel ik me hier thuis. Wij zeggen altijd ‘we moeten ons plekje hier afstaan aan iemand die hetzelfde moet ervaren’. Dan geef je diegene ook weer ervaring en kennis mee.”

“‘Hergebruik Werkt’ Dat geldt voor spullen maar ook voor mensen. Zo zijn kringloopbedrijven op het gebied van sociale werkgelegenheid een belangrijke partner van gemeentes en andere stakeholders.” 

Marcel van Goch, bestuurslid BKN en directeur Opnieuw & Co


Deze website gebruikt cookies om ons een beeld te geven van het bezoek van deze website. Ok