Project Description

‘Ieder heeft zijn eigen talenten, daar moet je de gepaste werkgever bij vinden’

Arbeidsbemiddelaar Independent Recruiters heeft niet alleen een specifiek label om mensen met een arbeidsbeperking naar werk te begeleiden, maar heeft ook zelf een medewerker met een arbeidsbeperking in dienst: Manon.

Het verschil

Olfertjan Niemeijer is de oprichter en directeur van Independent Recruiters. Het bedrijf kent op dit moment zes labels met verschillende specialismen, waaronder bijvoorbeeld Independent Engineering en Independent Hospitality, maar dus ook Independent Ability. “Het grote verschil tussen het bemiddelen van mensen met en zonder een arbeidsbeperking is dat je als bemiddelaar veel tijd moet investeren om de onbekendheid weg te nemen bij werkgevers. Verder moet je ook beter dan anders kijken of werkgever en werkplek klaar zijn voor een medewerker met een beperking. Je wilt natuurlijk altijd dat een plaatsing lukt, maar bij een kwetsbare doelgroep als deze is dat extra belangrijk. Je hebt dus een extra verantwoordelijkheid. Tegelijkertijd is het zo dat de gehandicapte niet bestaat: iedereen heeft zijn of haar eigen verhaal en eigen talenten. Daar moet je de gepaste werkgever bij zoeken, net zoals je dat voor ieder ander zou doen.”

Manon

Bij een recruiting-event ontmoette Niemeijer Manon, in een soort Voice of Holland-achtige setting. Hij ging met haar om tafel om haar verder te helpen in haar loopbaan. “Ik vroeg haar een mail te schrijven waarin ze uitlegde wat ze kon en wat ze wilde. Die mail was zo goed en zo duidelijk, dat we haar bij ons een werkervaringsplek hebben aangeboden.” Inmiddels heeft ze een contract voor onbepaalde tijd. “Ze heeft het in verschillende functies uitstekend gedaan en is inmiddels verantwoordelijk voor het hele traject van recruitment bij Independent Ability. Eerst wilde ze juist niet in het laatje arbeidsgehandicapte worden gestopt, maar zo heeft ze wel de mogelijkheid het hele plaatsingsproces te begeleiden. En dat wilde ze graag. En sowieso, vanaf die allereerste mail heeft ze al duidelijk gemaakt dat ze een echte toegevoegde waarde wil hebben. En die heeft ze!”

Inzetbaarheid

Waar Manon tegenaan loopt bij het werk – en Niemeijer dus ook in haar begeleiding – is de spanning tussen haar enthousiasme en haar inzetbaarheid. Een volledige werkweek is te veel en als ze gevraagd wordt voor festivals of congressen – wat vaak gebeurt – dan moet ze daarna een dagje rustig aan doen om weer bij te komen. “Ze wil heel graag, maar soms moet ik haar toch nog even afremmen. Dat gaat overigens altijd in overleg. Ze weet het zelf ook steeds beter en heeft gelukkig – dit is echt heel belangrijk – goede mensen om zich heen die haar kennen, weten waar ze behoefte aan heeft en haar dat ook durven vertellen. Ik ben ook trots op het team, want ze wordt goed opgevangen en waar nodig ook geholpen. Ik ben niet trots op mezelf dat ik haar heb aangenomen, maar toch – als ik samen met Manon naar een event ga – ben ik degene die gefeliciteerd wordt. Dat is toch gek? Dat betekent dat we in Nederland nog steeds een beetje verkrampt denken over inclusie.”

War on talent

Als recruiter is Niemeijer in een goede positie om te beoordelen of de doelen uit de banenafspraak gehaald zullen gaan worden. Hij is optimistisch over het aantal vacatures dat – ook onder druk van de quotumwet – wordt aangeboden, maar ziet een ander probleem: krapte op de markt. “Als we het hebben over kantoorwerk, praten we bijna altijd over werk op HBO-niveau. Een aantal werkgevers is echt ontzettend goed bezig, maar als je nu nog gaat beginnen met werven, wordt het echt lastig. Er gaat een war on talent uitbreken om statushouders met een goede opleiding. En je ziet dat bedrijven niet alleen geïnteresseerd zijn in deze doelgroep vanwege de quotumwet of zo, ze doen het ook omdat het bedrijfseconomisch zinvol is. Zowel in de zin dat het gaat over hele enthousiaste, loyale en goede medewerkers, maar ook omdat steeds meer andere opdrachtgevers er waarde aan gaan hechten. Dat zie ik in onze business ook. En als je – alleen door een aantal goede mensen de kans te geven binnen je bedrijf – een streepje voor kunt krijgen bij het binnenhalen van een opdracht, dan moet je dat natuurlijk altijd doen.”