Project Description

Een andere manier van benaderen

“De vraag was voor ons niet òf mensen met een arbeidsbeperking bij ons aan de slag konden, maar hoe. Op welke manier richt je het werkproces dusdanig in dat deze mensen bij Fun Beach hun werk goed kunnen uitvoeren. Lang hebben we er niet over na hoeven denken”, vertelt Luc van Engelen van Beachclub Degreez, onderdeel van het Fun Beach Event & Leisurepark in Panheel.

Inmiddels is twee jongeren met autisme bij Fun Beach werk aangeboden. Van Engelen: “Fun is voor ons belangrijk op het park. Voor gasten, partners maar zeker
ook voor medewerkers. We besteden bijvoorbeeld flink wat aandacht aan de uitstraling van het Event & Leisurepark en niet alleen in de zomerperiode. We hebben het hele jaar door evenementen en dan moet het park er toch netjes bijliggen. Groenonderhoud vormt daarin een belangrijk element. Het is binnen dit onderhoudswerk, waar we een plek hebben kunnen creëren voor Simon, een jongen met een vorm van autisme. In de functie van facilitair medewerker voert
hij zijn taken uit onder begeleiding van een senior medewerker. De tijd die de medewerker aan begeleiding besteedt, wordt door het UWV gecompenseerd. Niet
alleen Simon komt iedere dag met plezier naar zijn werk. Ook Dean, onze collega die in de horeca werkt, heeft zijn draai bij Beachclub Degreez gevonden.”

Een goede band

Begeleiding is belangrijk op de werkvloer, weet Van Engelen. “Iemand met een autistische stoornis, moet je precies uitleggen wat van hem of haar verwacht wordt.
Heel specifiek moet je toelichten wat de taken zijn. Maar dan gebeurt het ook precies zo. En dat is het mooie van het verhaal. Simon en Dean zijn ontzettend gestructureerd, als ze maar een duidelijke uitleg en goede coaching krijgen.” Begeleiding is er ook van de jobcoach. “Belangrijk”, vertelt Van Engelen, “richting de medewerkers en ook voor ons. Van belang is het ook om een goede band op te bouwen met de medewerkers.”

Helicopterview

Voor bedrijven die kansen zien voor mensen met een arbeidsbeperking op de werkvloer heeft Van Engelen wel een tip: “Kijk met een helikopterview welke taken binnen je organisatie gestructureerd kunnen worden uitgevoerd door mensen met een arbeidsbeperking. Vanuit diverse organisaties wordt er een goede begeleiding voor de werknemer en werkgever verzorgd. Denk hierbij aan PSW. Er bestaat geen blauwdruk voor het werken met bijvoorbeeld autisten. De organisaties kunnen je echter goed op weg helpen en tussentijds daar waar nodig ondersteunen of bijsturen.”