EBC taleninstituut: “Leer de taal, dat geeft je zelfvertrouwen een boost”2019-04-03T16:37:04+02:00

Project Description

EBC taleninstituut: “Leer de taal, dat geeft je zelfvertrouwen een boost”

Liesbeth van Kerkhof-van der Togt, directeur van EBC taleninstituut, weet het zeker: “Zodra je jezelf verstaanbaar kunt maken, dan wordt het leven in een vreemd land veel leuker.”

Liefde

Bij EBC vliegen ze de Participatiewet vanuit verschillende richtingen aan. Liesbeth: “Onze kernwaarde is dat we al het mogelijke doen om iemand een taal te leren. Zo werken er bij EBC medelanders die voor de liefde naar Nederland zijn gekomen. Die medewerkers leren in ons bedrijf Nederlands spreken en schrijven. Het is leuk om te zien dat ze zelfverzekerder worden naarmate ze de taal beter beheersen.”

Taalmaatje

Li-ja Termijn, projectmanager Nederlands op de werkvloer bij EBC, vult aan: “Via gemeenten, bedrijven en uitzendbureaus komen statushouders bij ons terecht. Deze mensen hebben dikwijls een goede opleiding genoten in het land van herkomst en dan moeten ze opnieuw de schoolbanken in om de taal te leren.” Liesbeth: “Het is wellicht een stapje terug, maar van de andere kant zie ik een ongelooflijke drive om hier een nieuw leven op te bouwen.” Het Nederlands leren is niet makkelijk. Dat is soms best frustrerend. “Als het nodig is, proberen we iemand te koppelen aan een taalmaatje of regelen we (vrijwilligers)werk. Door de taal in de les én daarbuiten te oefenen, zie je direct vooruitgang.”

Werkvloer

Er zijn legio initiatieven om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen. Li-ja: “Gelukkig, want het is belangrijk dat werknemers het Nederlands van de werkvloer beheersen. Daar zijn goed functioneren, veilig werken en sociale interactie belangrijke pijlers. We bieden werkzoekenden en werknemers een kort intensief programma. Daarna gaan we stapje voor stapje de verdieping zoeken.” Er is een groep waar ze zich zorgen over maken: “Laaggeschoolde inburgeraars hebben veel moeite met het Westerse schrift. Dat brengt ze in een isolement, want het is voor hen lastig om bijvoorbeeld werkroosters te lezen of instructies te begrijpen.”

Schaatsen

Bij EBC is inburgeren meer dan alleen naar de les komen. Het gaat over jezelf ontwikkelen en je plek veroveren in de maatschappij. Betrokken als Liesbeth en Li-ja zijn, begeleiden ze de mensen ook hierin. “Ook dit doen we op een laagdrempelige manier. Zo zijn we laatst met een klasje gaan schaatsen. Of we wandelen een rondje door de binnenstad om Bergse historie op te doen. En we hebben groepen die een keer per week gaan sporten. Lekker met z’n allen trainen en ondertussen de taal leren. Zo breng je elkaar echt verder.”

Deze website gebruikt cookies om ons een beeld te geven van het bezoek van deze website. Ok