“Iedereen verdient het om te kunnen werken”2017-09-06T17:42:03+02:00

Project Description

‘Iedereen verdient het om te kunnen werken’

Restaurant d’Oude Waegh en de gemeente Hoorn hebben het MVO Proud Partner keurmerk ontvangen. Omdat beide werkgevers mensen met een arbeidsbeperking werk bieden. “Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat meer mensen een baan krijgen en daarmee een bijdrage leveren aan de maatschappij en hun eigen levensvervulling.”

Twee voorbeelden uit één stad: zowel de gemeente Hoorn als horecaondernemer Frank Wiese van d’Oude Waegh uit dezelfde plaats zetten zich in om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te bieden.

D’Oude Waegh: 30% met arbeidsbeperking

Frank Wiese is uitbater en manager van in totaal negen horecaondernemingen, waaronder d’Oude Waegh. Hier heeft gemiddeld genomen 30 procent van de medewerkers een arbeidsbeperking. Evelien van den Bosch werkt als interne jobcoach bij Frank Wiese en geeft onder andere extra begeleiding.  Van den Bosch: “Het zijn heel diverse werkplekken, waar in eigenlijk alle gevallen, kleine aanpassingen aan te pas zijn gekomen. Het is maatwerk.”

Voor de ander de perfecte klus

“Zo hebben wij een jongedame werken met een licht verstandelijke beperking en autisme. Zij schilt alleen de appels en snijdt de appeltaarten. Voor een ander een saaie klus, maar voor haar vanwege haar beperking juist een perfecte werkplek; het is overzichtelijk, duidelijk en repeterend, dat maakt het voor haar een prettige werkplek.”

Affiniteit met de doelgroep

Dat d’Oude Waegh  plek biedt aan mensen met een arbeidsbeperking heeft verschillende redenen. “Frank heeft affiniteit met de doelgroep, hij wil alle mensen graag een kans bieden. De mensen zijn dankbaar voor de kans, vaak uitermate betrouwbaar, loyaal en hun inzet is groot. Zij beleven plezier aan de klussen die de reguliere werknemer vervelend vindt om erbij te doen. Klussen die wel belangrijk zijn, zoals het karton plat maken, het terras uitzetten, appeltaarten bakken, friet voorbakken, snijwerk, etc.”

Extra voordeel = subsidies

Ook financieel heeft het voordelen voor d’Oude Waegh. “Er zijn allerlei subsidies aan te vragen, zoals loondispensatie, interne jobcoaching-vergoeding en oudere-werknemerssubsidie. Wat je ermee verdient, investeer je direct weer door goede begeleiding te bieden. Het is ook belangrijk om de andere werknemers te ondersteunen bij het werken met iemand uit de doelgroep. Wij hebben een manier gevonden om het werkbaar te maken en hier zijn wij uiteraard trots op.”

Anderen inspireren

“Graag inspireren wij ook andere ondernemers uit de horeca om zich open te stellen voor het werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De horeca leent zich als branche uitstekend als werkgelegenheid voor die doelgroep, mits je weet hoe dat in te richten.”

Gemeente Hoorn: 5% met arbeidsbeperking

Ook bij de gemeente Hoorn werken al jaren mensen uit de doelgroep van de Banenafspraak. 5% van de banen bij de gemeente zijn voor mensen met een arbeidsbeperking. Bijvoorbeeld bij de groenvoorziening, in een administratieve functie en nu ook in het bedrijfsrestaurant. Projectleider Marijke Visser: ‘We zijn erg blij met de mensen die voor ons werken. Ze werken hard, zijn zeer loyaal en betrokken en bijna altijd vrolijk. Echt een aanwinst als collega’s.’

Project gestart

De gemeente Hoorn is als werkgever het project ‘Hoorn werkt aan werk gestart’. Het doel van het project is om zo veel mogelijk mensen met een arbeidsbeperking aan werk te helpen. Visser: “Een mooi voorbeeld is een dame die nu bij ons in vaste dienst is gekomen. Zij werkt al jaren via WerkSaam Westfriesland tot volle tevredenheid en met veel plezier in ons bedrijfsrestaurant.

Vanuit het project ‘Hoorn werkt aan Werk’ is het balletje gaan rollen. Het doel van dit project en van de Wet banenafspraak is om zoveel mogelijk mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te krijgen met een beter perspectief op een reguliere baan.”

Samenwerking loont

“Toen er formatie vrij kwam, is deze dame benaderd om dit in te vullen. Door haar altijd positieve en vrolijke instelling heeft ze deze aanstelling zeker verdiend. Vier dagen per week zorgt ze voor de afwas in het bedrijfsrestaurant, ze doet de was en maakt schoon waar dat nodig is. Ook verricht zij nog allerlei werkzaamheden in de productie. Daarnaast is zij ook de specialiste in het maken van de Griekse salade. Wij zijn blij dat we in samenwerking met WerkSaam Westfriesland dit resultaat hebben behaald.”

Tijdens de Dag van de Duizend Voorbeelden was er een inspiratie-ontbijt in d’Oude Waegh met de gemeente Hoorn.


Deze website gebruikt cookies om ons een beeld te geven van het bezoek van deze website. Ok