‘Deze jongens zijn heel goed in praktijkgericht werken’2017-01-27T12:16:49+02:00

Project Description

‘Deze jongens zijn heel goed in praktijkgericht werken’

Vestigingsmanager Marco van der Bijl van groothandel Pontmeyer vindt dat het bedrijf maatschappelijk iets toe moet voegen en de groep die anders de arbeidsmarkt gaat missen, moet helpen. Bovendien zijn mensen met een beperking van grote waarde voor de groothandelbranche. “Dat zijn perfecte banen voor deze mannen.”

Drie dagen werken

Jeffrey Snel (17) heeft een arbeidsbeperking. “Ik leer sloom, laten we het zo maar zeggen. Duidelijk schrijven of de maten uit mijn hoofd leren vind ik moeilijk”, zo zegt hij zelf. Toch is Jeffrey van waarde voor het bedrijf want andere taken kan hij juist wel goed. Jeffrey zit op de praktijkschool en werkt via het project ‘Boris brengt je bij ’n baan’ drie dagen per week bij PontMeyer in Huizen.

Als je in mensen als Jeffrey investeert, is de kans groot dat je een loyale, goed gemotiveerde werknemer krijgt. Iemand die met zijn werk andere werknemers ontlast. En waar je als bedrijf vaak een vergoeding voor ontvangt. Maar daarom heeft vestigingsmanager Marco van der Bijl hem niet aangenomen. “Ik vind dat wij als groothandel maatschappelijk iets toe moeten voegen en dat we een bepaalde groep die anders de arbeidsmarkt gaat missen, moeten helpen”, zo zegt hij.

Praktijkgericht

“Jongens als Jeffrey kunnen ontzettend goed werken”, vervolgt Van der Bijl. “Het probleem is vaak dat ze het rekenen en het schrijven niet goed onder de knie hebben en daardoor afgeschreven worden met ‘ze kunnen niks’. Maar ze kunnen een hele hoop. Ze hebben alleen een iets andere begeleiding nodig. Wat intensiever, wat rustiger en meer geleidelijk. Sommige dingen kunnen ze niet, die beperking zal je moeten erkennen, maar bij een hele hoop bedrijven kunnen ze heel goed werken, want ze kunnen heel veel dingen doen die praktijkgericht zijn.”

“Die praktijkgerichtheid is nu precies waar werknemers met een beperking binnen de groothandelbranche van waarde kunnen zijn”, zo zegt Van der Bijl. “Ik denk dat we veel vraag krijgen naar mensen die met hun handen willen werken. Wij hebben een aantal logistieke steunpunten door het hele land waar onze vrachtauto’s worden geladen. Daar zijn ze goed inzetbaar. Of denk aan het aanvullen van de magazijnen in de supermarkten. Dat zijn perfecte banen voor deze mannen.”

Begeleiding

Jeffrey heeft inmiddels zijn praktijkverklaring voor de vorkheftruck en voor veiligheid. Hij kan zelfstandig een aantal werkzaamheden uitvoeren. Maar hij heeft wel begeleiding nodig. Die krijgt hij op de werkvloer van twee werknemers van PontMeyer. Ook heeft Jeffrey begeleiding vanuit zijn school. Van der Bijl: “Om de zoveel weken hebben wij contact over hoe het gaat. Dan bespreken we wat er beter kan. Als je dat op een leuke, opbouwende manier brengt, dan krijgt Jeffrey een goed gevoel. Dat geeft vertrouwen en dan zie je resultaat. Wat weer belangrijk is voor een baan bij een ander bedrijf. Zo wordt hij klaargestoomd voor een baan in het bedrijfsleven. Een soort missie noem ik het. Iets wat we met z’n allen moeten doen.”

En Jeffrey? Die ziet de toekomst positief tegemoet. “Gewoon lekker veel werken. Dat is wat ik wil. Lachen en plezier hebben. En een leuk gezinnetje.”

Als je in mensen als Jeffrey investeert, is de kans groot dat je een loyale, goed gemotiveerde werknemer krijgt.

Boris brengt je bij ‘n baan
Boris is een initiatief van de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven en de PO Raad. Boris doet precies wat de slogan zegt, het helpt jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt aan betaald werk. “Boris is niet zozeer vanuit een sociale agenda opgezet als wel vanuit praktische overwegingen, vanuit de werkgevers”, vertelt senior beleidsadviseur Will Seignette. Jongeren waarvoor een mbo-diploma te hoog gegrepen is, kunnen via Boris bij een aangesloten werkgever praktijkverklaringen halen voor bepaalde werkzaamheden (processen) die gelden voor de hele branche. Zo kan een werkgever zien waarop iemand inzetbaar is en wat voor productiewaarde hij of zij kan toevoegen.
Kijk voor meer informatie op www.borisbaan.nl


Deze website gebruikt cookies om ons een beeld te geven van het bezoek van deze website. Ok