Project Description

“Het vraagt meer tijd, maar het is een investering die gelukkig maakt”

Het in 2012 opgezette Concrete Valley is een platform waarbinnen drie bedrijven – Microbeton, mbX en Waco – productiefaciliteiten en kennis met elkaar delen. De bedrijven produceren alle drie prefab betononderdelen, maar hebben elk een eigen specialisatie. Op het complex in Bergen op Zoom werken 85 mensen.

Trots

“Met het platform Concrete Valley willen de drie bedrijven een inspirerende en innovatieve omgeving creëren waarin de verschillende bedrijven zelfstandig werken, maar ook de kennis en ervaring onderling kunnen delen,” legt HR-manager Rowena Siemons uit. De drie bedrijven functioneren onafhankelijk van elkaar. Indien nodig werken ze op projectbasis samen. De overkoepelende organisatorische elementen worden ook samen opgepakt, bijvoorbeeld de backoffice, de HR & Finance verantwoordelijkheden. Van de 85 medewerkers zijn er 70 in vaste dienst en daarnaast werkt het bedrijf met een flexibele schil van rond de 15 man. “Ongeveer een derde van de medewerkers zit op kantoor, de rest werkt in de productie. Het is een heel fijn, laagdrempelig bedrijf. Van de administratie tot de betonvaklieden en van de backoffice tot de kwaliteit: iedereen is echt trots op het feit dat ze hier werken. Dat merk je bijvoorbeeld heel goed aan de bewondering over het feit dat de betonelementen die hier gemaakt worden, voor toonaangevende gebouwen en constructies worden gebruikt.”

Goed werkgeverschap

Concrete Valley ontwikkelde een uitgekiende strategie om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te vergroten en werd daarvoor onder andere beloond met de plaatselijke ondernemersprijs. “Het gaat om goed werkgeverschap en het nemen van onze verantwoordelijkheid voor Bergen op Zoom en omgeving. De mensen die bij ons werken, komen uit de streek. Daar voelen we ons betrokken bij en het creëren van goede werkgelegenheid is een manier om onze binding met onze omgeving te laten zien.” Dat is ook de brug naar het bieden van kansen aan mensen met een arbeidsbeperking. “We willen een goede afspiegeling van de samenleving zijn. Qua nationaliteiten waren we dat al behoorlijk, maar er miste nog iets. We zijn op zoek gegaan en met banen voor mensen uit de participatiedoelgroep vonden we het antwoord. We hebben goed nagedacht of dat zou passen binnen de cultuur van ons bedrijf. En dat is gewoon zo. De jongens op de vloer stonden er ook meteen voor open.”

Carving

Leerwerkbedrijf WVS groep kwam langs bij Concrete Valley om te kijken of er eventueel geschikte banen te vinden zouden zijn. Jobcarving bleek zeker een optie omdat er veel taken zijn die reguliere medewerkers er vaak bij doen, maar dit geen dag vullende taak voor hen is. “Dat heeft als bijkomend voordeel dat de medewerkers die de moeilijke taken ook uit kunnen voeren, zich kunnen concentreren op dat deel van hun werk. De makkelijkere taken worden immers door anderen uitgevoerd.” Op dit moment werken er twee mensen uit de participatiedoelgroep voor Concrete Valley. Ze zijn gedetacheerd vanuit de WVS-groep en werken mee aan projecten die Concrete Valley uitvoert. Bij nieuwe projecten kijkt Concrete Valley steeds of het mogelijk is mensen uit de doelgroep aan te nemen. “WVS stelt de kandidaten voor. Vervolgens lopen ze een dagje mee. Daarna volgt een proefplaatsing en als dat goed gaat, krijgen ze een contract voor de duur van het project. We hebben ook weleens gehad dat het in de proeftijd niet goed ging, toen matchte het niet. Dat is natuurlijk jammer, maar kan gebeuren,. Dat heb je bij reguliere medewerkers ook weleens.”

Investering in geluk

Siemons is zeer te spreken over de mensen die via de WVS-groep werken bij Concrete Valley. Vooral de motivatie die de mannen met zich meebrengen, geeft een positieve indruk. “Ze melden zich bijvoorbeeld niet of nauwelijks ziek. Het zijn echt goede mensen. Dan mag het traject best wat langer duren. Het duurt even voor mensen zich zeker van hun zaak voelen en er ook zelf van overtuigd zijn dat ze hun taken beheersen. Maar als ze zover zijn, dan kun je er ook echt van overtuigd zijn dat het werk goed gebeurt.” De andere medewerkers van Concrete Valley stonden dus open voor de komst van collega’s met een beperking, maar hoe reageren ze op de dagelijkse samenwerking? “Het is zo goed opgepakt. De saamhorigheid is enorm. Het vraagt natuurlijk wat meer aandacht en energie van iedereen: van de directe collega’s en ook van de productieleiders die de begeleiding op zich nemen. Maar het geeft een goed gevoel en het is dus een investering in tijd en moeite die gelukkig gemaakt.”