Project Description

Arriva koppelt banenafspraak aan prestatie sociaal ondernemen

Waar enigszins mogelijk geeft vervoerder Arriva mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid om bij te dragen en in te stappen als medewerker.

‘In ons beleid richten we ons zeker ook op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daar vallen mensen vanuit de banenafspraak onder, maar ook andere doelgroepen’, vertelt woordvoerster Tamara Vannuys van Arriva. In de schoonmaak- en serviceteams en bij de gevonden voorwerpen werken mensen die via een ‘beroepsgerichte leerweg’ aansluiting vinden. Sommigen zijn nu zelfs als buschauffeur aan het werk.

Sociaal ondernemen

De personenvervoerder heeft de tweede trede van de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) bereikt en wil die minimaal behouden. Arriva stimuleert naar eigen zeggen ook haar leveranciers en partners om hier ferme stappen in te nemen: ‘In de afspraken die we met hen maken leggen we de lat hoog.’ Naast de eigen inzet wordt van leveranciers min of meer verlangd zich ook PSO te certificeren. Daarin zijn al mooie resultaten behaald. In 2016 waren maar 3 van de leveranciers van Arriva gecertificeerd, inmiddels zijn het er meer dan 25.

Het actieve beleid betekent dat Arriva steeds nieuwe mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aanneemt. Sommige mensen uit de doelgroepen die eerder meetelden, groeien immers door tot een vaste baan bij Arriva. De mensen die de vervoerder aanneemt zijn heel divers: ‘Soms is het een wat grotere groep met een kleine afstand tot de arbeidsmarkt en de andere keer zijn het juist wat minder mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt.’

Service Team

De meeste mensen komen bij Arriva binnen om deel te nemen aan een ServiceTeam. Die heeft Arriva nu in alle regio’s waar zij openbaar vervoer aanbiedt. Met een plek in een dergelijk team krijgt een medewerker een tijdelijke leer- en ontwikkelplek aangeboden. Doel: werkervaring in het algemeen en voor openbaar vervoer in het bijzonder opdoen. Ze leren er onder meer hoe het is om in een team te werken en een werkritme te ontwikkelen. Uiteindelijk wordt ook gekeken naar de mogelijkheid dat iemand kan doorgroeien naar een baan bij Arriva. En als dat niet het geval is, om zich te ontwikkelen voor een baan elders.

Maatwerk

Daarnaast biedt Arriva banen aan als chauffeur ‘kleine’ bus om zo met een regulier rijbewijs te kunnen proeven aan de baan als chauffeur in het oopenbaar vervoer en daarna mogelijk door te groeien tot chauffeur van de ‘grote’ bus. En er worden ook op reguliere vacatures mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aangenomen. ‘Zo is het iedere keer maatwerk’, aldus Arriva.

Samenleving

Voorzitter Anne Hettinga van de raad van bestuur is ervan overtuigd dat een gezond, modern bedrijf, ook een ov-bedrijf dus, alleen maar bestaansrecht heeft als het bereid is om een bijdrage aan de samenleving te leveren. Die weg is Arriva al ingeslagen, met het in dienst nemen van driehonderd mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, zei hij kortgeleden in de Leeuwarder Courant: ‘Over tien jaar accepteren mensen echt niet meer dat je je als bedrijf afzijdig houdt van maatschappelijke vraagstukken, dat weet ik zeker.’

MVO-beleidsverklaring

Eind vorig jaar bracht Arriva een beleidsverklaring Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) uit. Daarin staat onder meer dat de personenvervoerder een goed toegankelijk bedrijf wil zijn met grote betrokkenheid bij mens, milieu en maatschappij. Naast sociale betrokkenheid en duurzaamheid wil Arriva ook nadrukkelijk inzetten op diversiteit en inclusiviteit. Daarbij gaat het onder meer om duurzame wijze werkgelegenheid die wordt geboden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Arriva wil zo een inspirerend voorbeeld neerzetten voor andere bedrijven die socialer willen ondernemen.

Tekst: Klaas Salverda
Illustraties: Arriva