Project Description

“We hebben onze bedrijfsvoering er zelfs op aangepast”

Agel Adviseurs uit het Brabantse Oosterhout zet zich actief in voor mensen met een arbeidsbeperking. “Omdat we ons steentje willen bijdragen aan de maatschappij en omdat we vinden dat iedereen een kans verdient”, aldus Marc Braat, die binnen Agel inmiddels drie mensen met een arbeidsbeperking begeleidt.

Specifieke opleiding

Agel Adviseurs is een adviesbureau op het gebied van ruimte, infra, bouw en milieu. Het bedrijf bestaat zo’n dertig jaar en er werken rond de zestig mensen, vooral specialisten. Braat: “In eerste instantie leek ons bedrijf minder geschikt voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We leveren bouwkundige, civiele en landmeetkundige adviesdiensten, erg specialistisch werk. Maar via VNO-NCW Brabant Zeeland kwamen we in aanraking met bedrijven die al inclusief werkgeven en zijn we eens een kijkje gaan nemen hoe zij dat doen. Toen werd al snel duidelijk dat het eigenlijk niet uitmaakt in welke branche je werkzaam bent, er is altijd wel werk dat iemand zonder specifieke opleiding kan doen.”

“In eerste instantie leek ons bedrijf minder geschikt voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”

Vijf jaar thuiszitten

Na de bedrijfsbezoeken besloot Agel Adviseurs ervoor te gaan. “We hebben eerst gekeken welke facilitaire taken steeds blijven liggen en deze gebundeld tot een vacature voor een (parttime) facilitair medewerker. Deze hebben we uitgezet via het UWV en zij vonden al vrij snel drie geschikte kandidaten voor ons. We kozen uiteindelijk voor Arjan. Na twee maanden proeftijd is hij nu in dienst en zullen we zijn contract ook gewoon verlengen. Hij is echt een aanwinst. En, misschien belangrijker nog, na vijf jaar thuiszitten is hij zelf ook heel blij dat hij bij ons weer aan het werk is.” Braat en zijn collega’s merken wel aan Arjan dat hij iets anders is dan anderen. “Maar als je dat eenmaal weet, kan je je erop instellen en is het geen enkel probleem.”

Drie medewerkers

Het bleef niet bij één medewerker met een afstand tot de arbeidsmarkt. Inmiddels werken er bij Agel Adviseurs drie collega’s met een arbeidsbeperking. Braat: “Toen er een vacature vrijkwam voor een assistent-landmeter, besloten we voor deze functie ook iemand te nemen uit de doelgroep. Via het Werkplein vonden we Tom, die na een burn-out graag weer terug wilde in het arbeidsproces. Het werk in de buitenlucht doet hem zichtbaar goed. We bouwen zijn werkzaamheden nu langzaam uit.” De derde medewerker met een arbeidsbeperking is Trees, een van de receptionistes van Agel Adviseurs. “We wilden al een tijdje een receptioniste die er echt is om mensen te ontvangen. Iemand die flexibel inzetbaar is en die de tijd heeft en neemt om gasten netjes te ontvangen. Ook die vraag hebben we neergelegd bij het Werkplein. Onze keus is gevallen op Trees, die vanwege haar hogere leeftijd al langere tijd werkloos was en nu prima op haar plek zit.”

Lange adem en veel geduld

De begeleiding van de drie collega’s ligt bij Braat, wat hem vanwege zijn coachingsachtergrond goed afgaat. “Natuurlijk gaat het bij de één sneller dan bij de ander en er is altijd nog de jobcoach die ondersteuning kan bieden. Hoewel ik hun aanwezigheid tijdens de sollicitatiegesprekken soms ook als storend heb ervaren. Hoe goed bedoeld ook, het is beter als zij kandidaten zelf het woord laten voeren en niet namens hen spreken.” Soms heb je volgens Braat ook gewoon een lange adem en veel geduld nodig. “Maar al met al bevalt het heel goed. Zo goed zelfs, dat we onze bedrijfsvoering erop hebben aangepast. We kijken nu bij elke nieuwe vacature eerst goed naar het takenpakket en stellen onszelf de vraag welke taken door een ander gedaan kunnen worden. Overigens is onze intentie wel om mensen aan te nemen voor langere tijd. We bieden geen springplankbanen, al is het altijd mooi als mensen doorstromen naar regulier werk.”