Project Description

Aan huis gebonden medewerkers aan de slag via het nieuwe werken

“Mijn bedrijf benut de kracht van mensen die huisgebonden zijn,”zegt Margaret Massop. Ze is eigenaar van Webmastery, waar een aantal medewerkers vanuit huis websites en social media onderhouden. “Met een beetje out of the box denken en het gebruiken van online tools benut je juist waar deze mensen sterk in zijn.”

Het nieuwe werken benutten

Webmastery beheert websites en social media voor bedrijven en organisaties. Bijzonder is dat verschillende medewerkers huisgebonden zijn door een beperking en al het werk op afstand gebeurt. “In Webmastery heb ik het nieuwe werken gecombineerd met het betrekken van mensen die huisgebonden zijn,” zegt eigenaar Margaret Massop, zelf een ervaren projectmanager internet. “Op dit moment heb ik vier medewerkers in dienst, waarvan twee mensen met een arbeidsbeperking. Beiden hebben een angststoornis en zijn volledig afgekeurd. En vorig jaar heb ik een vrouw in dienst gehad die rugklachten heeft. Omdat ze gewend zijn alles vanuit huis te regelen, zijn ze heel goed in online communiceren. Met de nieuwe mogelijkheden om te werken op afstand en een economie die 24/7 door draait, kunnen zij vanuit huis flexibel inspelen op de wensen van opdrachtgevers.”

Bijscholen met online tools

Het bedrijf draait inmiddels sinds 2012 en heeft vaste opdrachtgevers als Alzheimer Nederland, het Wereld Natuur Fonds, De Normaalste Zaak en het project Op naar de 100.000 banen. “Het loopt erg goed met de huisgebonden medewerkers,” vertelt Margaret Massop. “Natuurlijk is dat wel een proces geweest. Waar ik bijvoorbeeld tegen aanliep, is dat mensen lang uit het werkproces zijn geweest. Met name het beheren van social media is iets van de laatste jaren. Toch is die kennis goed bij te spijkeren, zelfs op afstand. Zo heb ik contact via Skype en maak ik beeldschermfilmpjes om dingen uit te leggen.” Medewerker vanaf dag één, Angélique van Ewijk (49), beaamt dit. “Mijn laatste werkervaring was met MS-DOS en 5 inch floppydisks! Ik heb pas sinds een jaar of zes zelf een computer. Voor Webmastery deed ik een cursus schrijven voor het web, en Margaret heeft me verder opgeleid.”

Gunstig business model kleine bedrijven

Eigenaar en online strateeg Margaret Massop wilde met deze doelgroep gaan werken nadat ze zelf te maken kreeg met paniekaanvallen. “Via de Angst, Dwang en Fobiestichting (ADF) kwam ik in contact met mensen die feitelijk waren afgeschreven. Zoals Angélique van Ewijk, die al twintig jaar thuis zat door erge pleinvrees en paniekaanvallen. Het viel me op dat ze handig was in het bijhouden van het forum en de social media van de stichting, ik zag dus kansen. Het is dapper dat ze in 2012 wilde starten op een werkervaringsplek, want ze zat in een soort gouden kooi. Ze zou nooit meer herkeurd worden en voor altijd een WAO-uitkering ontvangen.” Voor Webmastery waren de voorwaarden gunstig. “Vanuit het UWV bestaat een regeling waardoor je als werkgever weinig risico loopt: de no-riskpolis. Zo hoef ik de eerste vijf jaar geen loon door te betalen als een volledig afgekeurde werknemer ziek wordt. Een goed business model voor kleine bedrijven en zzp’ers dus.”

Gouden kans gegrepen

In januari 2016 is Angélique van Ewijk in vaste dienst. “Helemaal geweldig,” vindt ze. “Vanaf mijn 24e jaar heb ik niet meer kunnen werken en zat ik binnen. Ik leefde als een bejaarde, vulde de dag met een beetje lezen en breien. Werken voor Webmastery zag ik als een gouden kans die ik met beide handen heb gegrepen. Ik vind het werk verschrikkelijk leuk, het is gewoon een hobby. Ik ben elke dag in de weer met het beheren van websites, maken van mailings en bijhouden van social media. Ik voel me veel nuttiger omdat ik iets voor mensen kan betekenen. Ik heb nu elke dag veel contacten, zij het virtueel. Inmiddels voer ik alle klusjes zelfstandig uit en signaleer ik proactief interessant nieuws om op de website te zetten aan mijn opdrachtgevers. Ik groei nog elke dag.”

Prijs Business Walk of Fame

Als medewerker van Webmastery was ze zo tevreden dat ze Margaret Massop heeft aangemeld voor de Business Walk of Fame van de Lucille Werner Foundation. Daar won Webmastery in 2015 de prijs voor creatiefste oplossing voor het thema handicap en arbeid. Angélique van Ewijk: “Ik heb Margaret genomineerd omdat ik ontzettend blij ben dat ze mij deze kans heeft geboden en me alles heeft geleerd. Dat ze echt begaan is met mij en het mogelijk maakt dat ik kan werken.” De eigenaresse vindt het een eer. “Vooral omdat je die beloning niet krijgt voor een mooi plan, maar omdat je het werken met mensen met een arbeidsbeperking in de praktijk brengt.”

Toekomstig klasje

Webmastery heeft voor 2016 nog volop plannen. Margaret Massop: “Ik wil een klasje vormen van mensen die door een arbeidsbeperking aan huis zijn gebonden en die niet de juiste werkervaring hebben. Ik leid ze dan op tot volwaardige social mediamanagers terwijl ze als vrijwilliger aan de slag te zijn bij een goededoelenorganisatie. Het idee is dat de organisatie op gunstige voorwaarden Webmastery inhuurt en dat nieuwe medewerkers worden opgeleid en werkervaring opdoen. Een mooie constructie waar iedereen wat mee opschiet dus.”