Project Description

René van Liesdonk, aanjager ‘Inclusief Moerdijk’
‘Leer de mensen echt kennen’

Klik op de cover om naar het magazine te gaan

René van Liesdonk is al 21 jaar sociaal ondernemer. Die keuze is uit frustratie geboren: 23 jaar geleden kreeg hij de ziekte van Menière, verloor hij zijn baan en werd uiteindelijk afgekeurd. Hij ziet een positieve ontwikkeling op de arbeidsmarkt. “Die zal corona niet stoppen, hooguit vertragen.”

Van Liesdonk wilde graag aan de slag met wat hij nog wél kon. Daarop volgde echter afwijzing op afwijzing. “Toen ben ik maar als zelfstandige met een opleidings- en ontwikkelbedrijf begonnen. Het is een echte sociale onderneming, die bijna volledig gedragen wordt door zo’n twintig mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hadden.”

Twee jaar geleden werd hij benaderd door de wethouder van Moerdijk. Die gemeente had de ambitie om veel verder te gaan dan de getallen uit de Banenafspraak. “De afspraak die wij maakten is dat we uitgaan van de kandidaat en zijn of haar mogelijkheden. Dat betekent heel veel directe aandacht voor veel mensen uit de doelgroep. We voeren met elke kandidaat verschillende gesprekken. Door die grote tijdsinvestering ontdek je waar naast beperkingen vooral motivatie en mogelijkheden liggen. Je krijgt een goed beeld én de mensen zelf blijken al pratende ook hun blik te verbreden.” Sterker nog, sommigen zijn naar aanleiding van deze gesprekken zelfstandig op zoek gegaan en vonden werk. “Dit is wat het met mensen doet als ze zich serieus genomen voelen. Ze herpakken zich sneller en raken geïnspireerd en gemotiveerd.”

Bijzondere hybride samenwerking

‘Na het grondige voorwerk deel ik de profielen van de kandidaten binnen de werkgroep. In een bijzondere hybride samenwerking tussen een ervaringsdeskundige sociale ondernemer, P&O adviseur en beleidsmedewerker, opent de gemeentelijke organisatie zich voor de mogelijkheden van de kandidaten,” vertelt van Liesdonk.

Samen wordt de zoektocht gestart naar echte taken, echte functies en echte banen. Inmiddels hebben op deze manier al tien mensen zich doorontwikkeld van kandidaat naar deelnemer, naar medewerker en collega. Naast arbeidscontracten is er aandacht voor ontwikkeling. Zo hebben twee medewerkers uit de doelgroep, die nog niet in het bezit waren van een vakdiploma, een mbo-Praktijkverklaring behaald. En er zijn ook al mensen doorgestroomd: zo is één voormalige kandidaat nu werkzaam in een hoge functie bij het ministerie van OCW en weer een ander heeft zijn weg buiten de gemeente gevonden als technisch theatermedewerker.

Eigenwijze, mensgerichte aanpak

“Inclusief Moerdijk is een groot succes en iedereen is enthousiast. Steeds meer mensen willen meedoen, tot en met bedrijven en kandidaten uit de regio buiten Moerdijk.” Inclusief Moerdijk is graag bereid haar kennis te delen, maar qua kandidaten moet het wel binnen Moerdijk blijven. “De eerste zes maanden waren trouwens behoorlijk spannend. We waren toen vooral aan het praten en er waren nog geen concrete resultaten. Gelukkig loonde de investering in de eigenwijze, mensgerichte aanpak ruimschoots en belandde het project kort daarna juist in een stroomversnelling. Helaas wordt dat nu weer wat afgeremd door de coronamaatregelen. De stabiliteit van de mensen uit de doelgroep bleek in deze moeilijkere tijd echter goed. Medewerkers van de gemeente zijn trots op hun nieuwe collega’s, die zelf ook blij zijn met hun baan. Corona levert wat vertraging op, maar de positieve voortgang is niet te stoppen!”