Met het tekenen van het sociaal akkoord verplichtten werkgevers zich in 2013 aan het sociaal akkoord. In 2015 resulteerde dit in de Banenafspraak, waarbij het bedrijfsleven actief invulling ging geven aan 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking in 2026. Ook als BZW namen wij onze verantwoordelijkheid. Samen met onze leden formuleerden wij uitgangspunten om de ambitieuze doelen te halen en gingen in gesprek met gemeenten, sociale werkbedrijven en regionale UWV’s, zodat het bedrijfsleven die doelstelling kon realiseren.

Duidelijke afspraak?
Zowel in 2015 als 2016 werden gestelde doelen behaald. Daarvoor maakten overheid en bedrijfsleven een afspraak over vraag en aanbod: het bedrijfsleven zorgt voor de werkplekken, de overheid voor werkfitte mensen die willen werken. Duidelijke afspraak, zou je zeggen. Toch blijkt het in de praktijk lastig om de juiste mensen op de juiste plekken te krijgen. Hoe komt dat en hoe lossen we het op? In een recent gepubliceerd tienpuntenplan doen werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB Nederland en ZLTO aanbevelingen, waarvan ik er twee uitlicht.

Voldoende geschikte kandidaten
Bedrijven weten wat ze zoeken in een medewerker. Om met hen in contact te komen is een goedgevulde database nodig met eenvoudig beschikbare profielen van kandidaten. Complete profielen die gebaseerd zijn op competenties en vaardigheden, niet op de beperkingen. Simpel gezegd: ‘Wat kan je wél?’, in plaats van ‘Wat kan je niet?’.
De krapte op de arbeidsmarkt leidt bovendien helemáál tot de noodzaak om te komen tot een goed inzicht in beschikbare krachten. We zien dat er volop werk is, maar de goede match niet te maken is omdat inzicht in beschikbare krachten achter blijft. Voldoende kandidaten en volledige profielen dus, die eenvoudig beschikbaar zijn in (digitale) ‘bakken’.

Eenduidige regelgeving
Een ander punt is wet- en regelgeving. Grote werkgevers die werken in verschillende gebieden moeten kunnen uitgaan van eenduidige regels. Regelmatig verschilt de toch al complexe regelgeving bij de diverse gemeenten en UWV’s. Zo kunnen er in Eindhoven hele andere regels gelden dan in Roosendaal of Vlissingen. Voor een effectieve bemiddeling en plaatsing is vereenvoudigde en eenduidige regelgeving hard nodig.

10 aanbevelingen
Deze twee aanbevelingen, en nog acht meer, zijn nodig om de Banenafspraak te laten slagen. Een overzicht hiervan vindt u hier. Ik hoop van harte dat de overheid deze aanbevelingen ter harte neemt. Alleen op die manier slaagt het bedrijfsleven erin iedereen een werkplek te bieden. En dat is toch waar we met elkaar naartoe willen.

Ellen Kroese
Directeur Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging