De kogel is door kerk. Na ondertussen alweer voor het vijfde jaar de rol van Commissaris bij het project ‘Op naar de 100.000 banen!’ voor het bedrijfsleven in te vullen, ben ik nu ook ook benoemd tot ‘inspirator’ voor de 25.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking bij de overheid. Vorige week maakte Tamara van Ark, de staatssecretaris van SZW, dit bekend in een brief aan de Tweede Kamer.

Het woord ‘ik’ zult u overigens hierna niet meer lezen in dit stukje. Je doet het nooit alleen en het is het projectteam van ‘Op naar de 100.000 banen!’ dat de opdracht van de staatssecretaris heeft aanvaard. Zonder team en zonder funding zouden we dan ook heel weinig betekenen. Het zijn de ministeries van SZW en BZK die dit deel van onze activiteiten zullen financieren. Het inspireren en informeren van het bedrijfsleven blijven we doen met de onmisbare ondersteuning van Stichting GAK.

Van onderaf
Het is een illusie om te denken dat we op een podium kunnen gaan staan, een aardig verhaaltje vertellen en daardoor op magische wijze werkgevers overtuigen om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen. We moeten meer bieden en dat doen we dan ook. In ons plan zie je dat wij altijd van ‘onderaf’ werken en dat we altijd willen samenwerken met partijen die op dit gebied al bezig zijn. Er zijn altijd al goede voorbeelden te vinden. Er zijn altijd al enthousiaste leidinggevenden bezig met dit onderwerp. Er zijn altijd bestaande structuren en platforms om bedrijven en organisaties te ondersteunen. Deze voorbeelden, mensen en initiatieven willen we ondersteunen.

Dit gaan we doen met persoonlijke ontmoetingen, maar zeker ook met ons aanbod uit het Productenhandboek. Dit handboek hebben we de afgelopen jaren opgebouwd en is gevuld met ondersteunende zaken als – om slechts enkele voorbeelden te noemen – workshops, flyers, infographics, seminars en support bij het opzetten van netwerken van regionale aanjagers en/of ambassadeurs.

Goede voorbeelden, ervaringen en vragen
Op deze manier willen we ook overheidsorganisaties ondersteunen. Onder de noemer overheid valt trouwens nogal wat. Denk bijvoorbeeld aan de 2.500 scholen, de 380 gemeentes, de 14 ministeries en daarnaast nog 12 zeer verschillende sectoren als waterschappen, provincies, politie of brandweer. Dit zijn organisaties met elk een eigen cultuur en elk hun eigen specifieke personeelsbehoeften.

We hebben daarbij iedereen nodig. Bijvoorbeeld diegenen die nu al werken als projectleider op inclusiegebied. We willen ook heel graag horen van managers binnen de overheid die al succesvol zijn en hun collega’s kunnen laten zien dat het bij hen prima lukt. Deze voorbeelden kunnen we uitwerken en presenteren als best practices.

Maar we horen niet alleen graag wat er goed gaat. We hebben een ervaringenmeldpunt waar werkgevers hun ervaringen kunnen delen. Heeft u vragen, stel die ook vooral. De kans is groot dat u niet de enige bent, die met een bepaald probleem worstelt. Onze rubriek ‘Vraag van de Week’ is juist bedoeld om deze vragen (en hun antwoorden natuurlijk) te verzamelen.

Niet eenvoudig
Makkelijk zal het niet worden. Bij het bedrijfsleven zijn in 2018 circa 44.000 banen bijgekomen. Dat is 13.000 meer dan de doelstelling. Bij de overheid vielen 7.900 banen te noteren. 3.500 minder dan de doelstellingen uit de banenafspraak. Om het gezamenlijke doel van 125.000 banen in 2026 te kunnen halen, zullen we dus echt samen de schouders eronder moeten zetten.

Daar moeten we wel meteen bij zeggen dat er natuurlijk sectoren zijn waar het al prima gaat. Laten die ook vooral zo doorgaan. Maar laten die organisaties, afdelingen, teams etc. etc. etc. die wel willen (onze coalition of the willing), maar nog tegen wat hindernissen aanlopen zich bij ons melden.

Voor wie dat niet doet: dat geeft niet. Die zoeken we dan zelf wel op 🙂

Aart van der Gaag is boegbeeld van het project ‘Op naar de 100.000 banen’ en sinds kort ook inspirator voor de overheidswerkgevers. Volg hem op Twitter @aartgaag. Vragen, opmerkingen of aanbevelingen voor het projectteam kunt u e-mailen naar secretariaat100.000@vnoncw-mkb.nl