Op een nieuwe manier naar cv’s kijken

Het gemeentebestuur van Leusden, de gemeente waar mijn bedrijf gevestigd is, wil deze coalitieperiode 100 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk krijgen. Als werkgever en bestuurder van het WSP Amersfoort zie ik de cv’s waarmee deze mensen de arbeidsmarkt op worden gestuurd. En ze bevallen me maar zelden.

Neem een meneer of een mevrouw die al een aantal jaar werkloos thuis zit en graag weer aan de slag wil. Bij mijn bouwbedrijf zijn veel verschillende functies te bedenken. Wij hebben eigenlijk altijd behoefte aan nieuwe krachten. Maar ik heb toch niets aan een cv dat de nadruk legt op ooit gevolgde cursussen of werkervaring van tien jaar geleden?

Ik wil weten wat iemand graag zou willen doen. Ik wil weten of deze man of vrouw een beetje in het bedrijf zou passen. Dan helpt het me veel meer om te weten welke hobby’s iemand heeft en welke dromen iemand nog na zou willen jagen. Ik weet liever dat meneer A vrijwilligerswerk heeft gedaan toen hij werkloos was dan bij welk bedrijf hij ooit aan zijn carrière begon.

Natuurlijk mag ook werkervaring, en zeker opleidings- en denkniveau als achtergrondinformatie niet ontbreken op een goed curriculum vitae. Het gaat altijd om het totale plaatje. Maar hoe meer ik van iemand weet, hoe beter ik kan zoeken naar een geschikte werkplek. Dit verhaal geldt overigens niet alleen voor mensen die een tijdje werkloos zijn geweest. Dat geldt ook voor statushouders en mensen met een arbeidsbeperking. Ook bij deze mensen is het veel belangrijker om te kijken wat mensen willen dan wat ze nu al kunnen.

Daarom roep ik het UWV en de werkzoekenden op om hun cv veel creatiever vorm te geven. Laat eruit naar voren komen wat voor mens er werk zoekt. Ik denk dat het UWV echt een voorbeeld kan nemen aan veel uitzendbureaus. Die schalen hun kandidaten al op een heel andere manier en helpen ze zo veel sneller aan werk. Er is echt nog een wereld te winnen en met betere cv’s kunnen we al een grote stap zetten.

Bert Boeijink is directeur en mede-eigenaar van Bloemendal Bouw Techniek en Onderhoud uit Leusden.

By |2019-09-12T22:10:09+02:0013 september 2019|Columns, Nieuws|0 reacties

About the Author:

Deze website gebruikt cookies om ons een beeld te geven van het bezoek van deze website. Ok