Wat doet de Kamer met de Participatiewet? En met het beoogd eenvoudiger beleid voor de Banenafspraak? Het gestrande kabinet Rutte-4 handelt alleen lopende zaken af.

Een demissionair kabinet neemt over het algemeen niet meer belangrijke politieke beslissingen. Er worden ook ook geen belangrijke wetsvoorstellen meer voor behandeling naar de Kamer gestuurd en wetsvoorstellen die daar al in behandeling zijn, worden niet behandeld. Voordat welk groot onderwerp dan ook wordt voortgezet, zijn er straks eerst verkiezingen, gevolgd door de kabinetsformatie.

Controversieel
De beslissing wat er wel behandeld wordt en wat niet ligt bij de Tweede Kamer. Kamerleden kunnen onderwerpen aanwijzen waarvan zij vinden dat die niet kunnen worden behandeld. Zij verklaren deze dan onderwerpen controversieel, zo wordt op de website van de Tweede Kamer uitgelegd.

De procedure voor het controversieel verklaren begint bij de commissies van de Kamer. In hun procedurevergaderingen stellen ze een lijst van onderwerpen samen. De lijsten van de commissies worden verzameld op een verzamellijst waar vervolgens plenair over wordt gestemd. Het gaat niet alleen om wetgeving, maar ook over brieven en nota’s van het kabinet.

Participatie
Op het vlak van de Banenafspraak en de Participatiewet is er vlak voor het commissiedebat Participatiewet van 14 juni jongstleden nog een hele reeks brieven van minister Carola Schouten voor Participatie naar de Kamer gegaan.

Daaronder vielen brieven over het versterken van de Banenafspraak en bijbehorende ondersteuning, de Visiebrief van de minister over de Participatiewet in balans en de voortgaande monitoring van de nog jonge wet.

Extra stappen
Zo kondigde de minister extra stappen voor de Banenafspraak aan, waaronder een beperkte verbreding van de doelgroep en haar besluit om het wetsvoorstel Banenafspraak voort te zetten. De al langer voorgenomen opheffing van het onderscheid tussen markt en overheid wilde zij afhankelijk maken van realisaties bij de overheid.

De Tweede Kamer legde de minister voor haar verdere plannen niets in de weg. Schouten hoopte op korte termijn het wetsvoorstel voor vereenvoudiging van de Banenafspraak naar de Kamer te sturen. De internetconsultatie voor het concept wetsvoorstel Participatiewet in balans sloot 28 juni.

Vorige week maakte de minister nog in een brief bekend welk scala aan maatregelen zij wilde treffen om beschut werk verder te stimuleren en de infrastructuur van sociaal ontwikkelbedrijven toekomstbestendiger te maken. Zoals gebruikelijk kreeg de Tweede Kamer vlak voor het zomerreces weer de jongste jaarresultaten van de uitvoering van de Banenafspraak in cijfers, in dit geval over 2022.

Commissie SZW
De grote vraag is nu wat – in eerste instantie – de vaste kamercommissie voor SZW nog met de reeks brieven doet. De commissie had na het zomerreces debatten staan over onder meer arbeidsmarktdiscriminatie, werkgelegenheid en sociaal beleid. Maar zij was ook in afwachting van de tekst van de wetsvoorstellen voor de vereenvoudiging van de Banenafspraak en – later – de wijziging van de Participatiewet.

De eerstvolgende procedurevergadering na het zomerreces staat voor 12 september op de agenda.

Tekst: Klaas Salverda