Het gemeentebestuur van Groningen moet een nieuw besluit nemen over het openbaar maken van de namen van werkgevers die bijstandsgerechtigden de mogelijkheid gaven om gedurende enkele maanden vrijwillig werkervaring op te doen.

De rechtbank in Groningen heeft het beroep hieromtrent van de FNV gegrond verklaard. Het beroep is gegrond omdat het eerdere besluit niet deugdelijk is gemotiveerd. Het college van burgemeester en wethouders heeft zes weken de tijd gekregen om een nieuw besluit te nemen. De gemeente kan ook in hoger beroep gaan tegen de uitspraak van de rechter.

Voor Maureen van der Pligt, bestuurder FNV Uitkeringsgerechtigden, kon de dag niet meer stuk toen zij hoorde dat de vakbond de rechtszaak heeft gewonnen die ze had aangespannen tegen de gemeente Groningen naar aanleiding van het project Schakelkans.

Verdienmodel
Schakelkans was – in bewoordingen van de FNV – ‘een project waarbij de gemeente Groningen mensen in de bijstand zes maanden liet werken bij werkgevers. De bijstandsgerechtigde kreeg hiervoor twee euro per uur en de gemeente en bureau Schakelkans verdeelden de rest van de 12,50 euro per uur die de werkgever betaalde’.

Vanaf het begin van het project maakte de FNV bezwaar tegen dit ‘goedkoop verdienmodel’. Volgens de vakbond was het een project ‘waarbij geld wordt verdiend over de rug van uitkeringsgerechtigden’.

Privacywetgeving
Om dit verdienmodel ‘bloot te leggen’ diende de FNV wob-verzoeken in. De gemeente Groningen weigerde echter de namen van de bedrijven prijs te geven waar mensen waren geplaatst. Daarop stapte de FNV naar de rechter. De vakbond vond dat de gemeente Groningen de privacywetgeving hier onterecht opvoerde als argument om deze namen niet te geven.

Voor de FNV is het belangrijk die namen wél te krijgen. Vakbondsbestuurder Van der Pligt wil ‘graag met deze bedrijven en hun eventuele ondernemingsraden in gesprek om ervoor te zorgen dat werkgevers mensen een echte kans bieden op een betaalde baan. Een baan met een cao of minimumloon en niet voor twee euro per uur. Dat is uitbuiting en dat moeten we niet willen in dit land.’

Geen bezwaar
Voor de rechtbank Noord-Nederland herhaalde het college dat het weglakken van de bedrijfsnamen heeft plaatsgevonden vanwege de persoonlijke levenssfeer van de deelnemers. Dit belang weegt niet op tegen het belang van openbaarmaking, concludeerde het gemeentebestuur van Groningen. De rechtbank ziet geen bezwaar in openbaarmaking van enkel de namen van bedrijven (waar de FNV mee wil praten).

Intussen is het project Schakelkans ‘tijdelijk in de koelkast gezet’. Wethouder Carine Bloemhoff vertelde hier meer over het instrument en de stimuleringsregeling vanuit de Participatiewet die meehielp om mensen binnen enkele maanden werkfit te maken.

Tekst: Klaas Salverda