Nutbasisschool Teteringen: “Niet om de hete brij heen draaien”

Jaap Appeldoorn is de conciërge van Nutsbasisschool Teteringen in Breda en hij heeft een arbeidsbeperking. Al zal dit velen niet eens echt opvallen. “Jaap doet zijn werk heel goed en is voor het schoolteam, de ouders en de kinderen een vertrouwd gezicht”, aldus directeur Tom Pellis.

Kijken naar mogelijkheden
amen streven naar een betere wereld voor iedereen. Het is een van de uitgangspunten van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen en Stichting Nutsscholen Breda. “Het is dus niet meer dan logisch dat wij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans geven”, zegt Tom Pellis, directeur van Nutsbasisschool (NBS) Teteringen. “Hoe verschrikkelijk ik die term ook vind. Want wat we eigenlijk zeggen, is dat deze mensen ‘kansloos’ zijn. Het tegendeel is waar. Daarbij heeft iedereen beperkingen; de een is goed in rekenen en de ander beter in taal. Laten we stoppen met de problemen of beperkingen centraal te stellen en te kijken naar de mogelijkheden.”

De meerwaarde van werk
Toen NBS Teteringen in 2010 werd opgericht, telde de school nog maar 19 kinderen. Inmiddels is de school gegroeid en het aantal leerlingen bijna vertienvoudigd. Tom: “Jaap is al vanaf de oprichting bij ons. Een kleine, startende school was voor hem de perfecte plek om terug te keren naar werk.” Jaap Appeldoorn herinnert zich zijn eerste dagen als conciërge nog goed. “Toen ik gevraagd werd te solliciteren naar de functie van conciërge op NBS Teteringen, was ik door een psychische aandoening al zo’n acht jaar uit het arbeidsproces. Ik was echt weer toe aan een baan”, vertelt Appeldoorn. “Samen met mijn werkbegeleider van leerwerkbedrijf ATEA ging ik op gesprek. Dat viel me heel zwaar. De vragen waren pittig en ik was er dan ook niet van overtuigd dat ik zou worden aangenomen.

Toch mocht ik beginnen en heb ik samen met de toenmalig directeur de functie vormgegeven. Ik ben begonnen met drie uur per dag klein onderhoud te verrichten. Inmiddels draai ik werkdagen van zes uur en heb ik er ook steeds meer taken bij gekregen. Naast onderhoudswerkzaamheden doe ik nu bijvoorbeeld ook de boekhouding en surveilleer ik dagelijks op het plein.

Dat geeft me een ontzettend goed gevoel. De meerwaarde van werk voor iemand als ik is zo groot, dat realiseren veel mensen zich niet. Echt, het is veel fijner om te werken voor je geld dan om een uitkering te krijgen.”

Lees het hele interview op onze Voorbeeldenpagina.

By |2019-10-10T11:38:56+02:0010 oktober 2019|Nieuws|0 reacties

About the Author:

Deze website gebruikt cookies om ons een beeld te geven van het bezoek van deze website. Ok