De sector Zorg en Welzijn kampt met een tekort aan personeel. Naar verwachting zijn er tot 2022 maar liefst 190.000 extra medewerkers nodig. De instroom van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt heeft daarom de aandacht gekregen van verschillende organisaties die actief zijn in de sector.

VGN (de vereniging Gehandicaptenzorg Nederland), Actiz (de branchevereniging van organisaties die actief zijn op het gebied van zorg en ondersteuning aan ouderen, zieken en jeugd), de Sectorraad Praktijk onderwijs, de POraad, Lecso, Divosa, UWV, Regioplus, CNV Zorg & Welzijn en de ministeries van SZW en VWS sloten daarom een intentieverklaring af: Werken in Zorg en Welzijn -Beter benutten van talenten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Specifiek denken de organisaties aan de instroom van:

• Leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso), het praktijkonderwijs (pro) en mbo-entreeopleiding;

• mensen uit de doelgroep van de Participatiewet of met een UWV-uitkering;

• mensen met een niet-westerse migratieachtergrond, waaronder statushouders.

Om ervoor te zorgen dat meer mensen uit deze doelgroepen een baan vinden in de sector Zorg en Welzijn onderscheiden de betrokken organisaties de behoeftes aan werknemers in de verschillende regio’s. Door goede voorbeelden te delen en, bijvoorbeeld via pilots, werkgevers en scholen dichterbij elkaar te te brengen, moet een extra stimulans gegeven worden geven aan de instroom van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in de sector Zorg en Welzijn.