Stel, u moet een hele stapel cadeaus inpakken. U begint monter, met een aantal rollen inpakpapier en een plakbandautomaat. Eerst de puzzels, Lego, en al het andere dat in een doos zit. Dat is makkelijk. Dan de boeken, de ballen, en de lastigere vormen. Ook dat gaat nog wel. Maar dan moet u een fiets inpakken, een tipi, en een anderhalve meter grote beer. Makkelijk inpakken gaat niet meer. U moet creatief zijn, vrijer denken. Een stuk papier om het frame, lange stroken plakband, of een hoedje van inpakpapier.

Mensen zijn oneindig veel complexer en meer divers. Als we iedereen, die weliswaar een afstand tot de arbeidsmarkt heeft, maar wel wil en kan werken, aan een baan willen helpen, kunnen we ons niet beperken tot de makkelijke gevallen. We moeten creatief worden, vrij denken, om de arbeidsmarkt echt inclusief te maken.

Bij Everyday Heroes zijn we er voor de mensen die echt willen werken, maar voor wie dat niet zomaar geregeld is. We zijn er voor Alex, die een koksdiploma moet halen om een periode van dakloosheid definitief achter zich te laten. We helpen Yassmine, die extra begeleiding nodig heeft om in het onderwijs te kunnen werken. En we maken ons hard voor de carrière van Patrick, die door kan groeien als hij een rijbewijs haalt. Iedere kandidaat is maatwerk. De diversiteit in nagenoeg oneindig.

Om deze kandidaten aan het werk te krijgen en aan het werk te houden, moeten we vaak iets extra’s doen. Alex, Yassmine en Patrick dwingen ons vrijer te denken dan de regels en richtlijnen voor de inclusieve arbeidsmarkt toestaan. Wij noemen dit de regelluwe ruimte.

Neem het verhaal van Patrick. Patrick heeft een Wajong uitkering en kan zich moeilijk concentreren. Dat betekent niet dat Patrick niet kan leren. Sterker nog, hij ontwikkelt zich snel en goed bij het afvalcontainerbedrijf dat hem een kans gaf. Om verder te groeien in zijn baan en zelfstandig op pad te kunnen met de vrachtwagen, heeft Patrick een rijbewijs nodig. Dit rijbewijs zorgt er voor dat Patrick niet alleen een baan, maar ook een carrière heeft. Volgens de regels en richtlijnen komt Patrick niet in aanmerking voor vergoeding. Maar dat moet wel. Dus doen wij dat, samen met een stoer bedrijf, in de regelluwe ruimte.

In de regelluwe ruimte krijgen kandidaten een herkansing bij een belangrijk examen, terwijl dit volgens het beleid vaak niet kan. In de regelluwe ruimte helpen we iemand aan een fiets als zijn werk onbereikbaar is met het OV.

Om de arbeidsmarkt echt inclusief te maken, kunnen we ons niet beperken tot de makkelijke gevallen. Succes zit ‘m juist in de mensen die net iets extra’s nodig hebben. Om maatwerk te kunnen bieden aan deze kandidaten, moeten we creatief kunnen zijn, vrij kunnen denken. Om iedereen die wil en kan aan het werk te helpen, pleiten we daarom voor meer regelluwe ruimte.

Sabine de Jong is de initiatiefnemer van Everyday Heroes. Everyday Heroes helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk door de laatste obstakels naar een baan weg te nemen. Dat doet de stichting op een heel simpele en heel laagdrempelige manier. In het whitepaper Durf en Daadkracht, Succesfactoren voor een Inclusieve Arbeidsmarkt in Nederland vindt u concrete aanbevelingen voor het ontwikkelen en invullen van de regelvrije ruimte.