De wet van de leer en het leven

verlicht toetsenbordHenk was sinds zijn twintigste vrachtwagenchauffeur. Hij reed met zijn dertigtonner-diesel ver van huis, maar in zijn sas. Helaas maakten rugklachten een einde aan zijn werk op de wagen. Hendrik is nu vijfenvijftig, weegt tweehonderd kilo en is werkloos. Hij zou graag werken, wil best klussen aanpakken, maar zonder steuntje in zijn slechte rug, redt hij het niet.

Mijn ambtenaren hebben hem dus aangemeld bij het UWV voor opname in het doelgroepenregister, zodat we Henk wat extra hulp kunnen bieden. Hendrik kan echter met zijn slechte rug nog prima als secretaresse aan de slag, bleek uit de keuring. Opname in het doelgroepenregister was dus niet nodig.

Het moet toch niet gekker worden
Nu zal je mij niet horen zeggen dat alleen vrouwen, of alleen slanke mensen secretaresse kunnen worden. Ik zou niet durven. Maar denken dat iemand die  vijfendertig jaar op een vrachtwagen heeft gezeten best secretaresse kan worden… het moet toch niet gekker worden.

Het is de wet van de leer en het leven. In dit voorbeeld volgt het UWV de leer, zij kunnen niet anders. Henk is echter het leven. En de leer en het leven lopen te ver uit elkaar. Nu kun je dan zeggen dat het leven zich moet voegen naar de leer. Maar verstandigere mensen zullen zeggen dat de leer zich misschien wat meer moet voegen naar het leven. En dat is wat de regering in al haar wijsheid nu voorstelt.

Realistisch bepalen wat iemand wel of niet kan
Vanaf 1 januari 2017 gaat de praktijkroute open voor toelating tot het doelgroepenregister. Daarmee kunnen we op de werkvloer realistisch bepalen wat iemand nog wel of niet kan. We toetsen niet langer aan fictieve ‘drempelfuncties’ als dekbeddenbiezer of bloemzaadveredelaar maar kijken of iemand de hedendaagse eisen van de arbeidsmarkt het hoofd kan bieden.

Als het goed is betekent dit dat we meer mensen kunnen helpen met een garantiebaan. Want de bal ligt nu wel in onze hoek. De staatssecretaris heeft haar voorzet gegeven, wij moeten nu scoren. Dat betekent dat we ons niet mogen verschuilen achter bureaucratie. Dat we niet meer mogen wijzen naar Den Haag of naar elkaar: we moeten het regelen. En snel ook. Die banen moeten er komen. Minstens 100.000 stuks want te veel mensen staan aan de kant terwijl ze niets liever willen dan meedoen.

wethouder-vliegenthartArjan Vliegenthart
Wethouder Werk, Inkomen en Participatie in Amsterdam

Voorzitter van de VNG commissie Werk

By |2017-01-27T12:16:40+02:0023 september 2016|Columns, Nieuws|0 reacties

About the Author:

Deze website gebruikt cookies om ons een beeld te geven van het bezoek van deze website. Ok