Gova is het bedrijf waar Charl Goossens, samen met zijn broer Jack, de scepter zwaait. Het familiebedrijf – een van de grootste laurierkwekerijen van Europa, gevestigd in Nispen – heeft naast de tien reguliere medewerkers ook zes mensen met een arbeidsbeperking in dienst. Verder wordt Gova het hele jaar door nog ondersteund door scholieren die een paar uur per week in het bedrijf werken.

“Mijn ouders deden al aan de Participatiewet voor dat woord bestond. Mensen die hun school niet hadden afgemaakt, kregen vroeger geen stempeltje. Die gingen gewoon lekker buiten met de handjes werken. Later was het dus vrij vanzelfsprekend dat we een erkend leerbedrijf werden en twee van onze medewerkers een cursus kregen om mentor te worden. Toen de Participatiewet om de hoek kwam kijken, was het voor ons dus een kleine stap om ook deze doelgroep kansen te bieden. Eerst deden we ook standaard een beroep op twintig tot dertig Poolse uitzendkrachten. Maar toen ik gemeenteraadslid in Roosendaal werd, kwam ik in aanraking met het sociaal domein. Dat was voor ons een reden om eens wat breder te gaan kijken bij het werven van nieuwe medewerkers.”

Teamgevoel
Bij Gova werken medewerkers met een arbeidsbeperking, de scholieren met een bijbaan en de vaste krachten kriskras door elkaar. Voor de nieuwe participatiemedewerkers arriveerden, ging Goossens met zijn medewerkers om tafel. “Iedereen doet mee en iedereen staat erachter. Het is ook voor onze reguliere medewerkers een verdieping van hun werk. Zij krijgen de kans hun ambacht over te dragen. Natuurlijk zijn er bepaalde taken, zoals werken met sommige machines, die voor de veiligheid alleen door de reguliere mensen worden gedaan, maar verder kan ik niet anders dan zeggen dat ze er gewoon helemaal bij horen. Dat blijkt ook uit het teamgevoel dat is ontstaan. Het hele team komt voor elkaar op en steunt elkaar. Sommige mensen uit de participatiegroep zullen doorgroeien naar een volledige functie, anderen misschien niet. Maar dat maakt op zich ook niet uit, want deze hele groep is gewoon lekker aan het werk en krijgt de kans in zijn eigen levensonderhoud te voorzien. Dat is toch waar het omdraait?”

Lees het hele interview met Charl Goossens op onze Voorbeeldenpagina.