Je kunt elkaar alleen leren kennen door elkaar te ontmoeten

Het is nu ruim twee jaar geleden dat de eerste grote door mij georganiseerde bijeenkomst plaatsvond in het auditorium van Rabobank Nederland. Na een jaar lang tevergeefs leuren, kom ik in contact met de Rabobank Nederland. Zij bieden aan de bijeenkomst Autisme en MKB te hosten. De bijeenkomst krijgt een bijzondere dynamiek, doordat er alleen maar ondernemers en autisten op het plenaire podium staan. De autistische dagvoorzitter laat het ene item moeiteloos overgaan in het volgende item en haalt daarmee gelijk een vooroordeel weg over het communicatievermogen van autisten. Er ontstaat een bijzondere sfeer, mensen gaan met elkaar in gesprek en het resultaat is twee banen en enkele opdrachten voor de dagvoorzitter. Ik voel mij aan het eind van de dag als een zomereik: Krachtig en verbonden.

Zes jaar daarvoor bestond mijn dag uit thuis filmpjes op de computer kijken. Buiten zag mensen naar hun werk of school gaan. Doordat ik zelf in deeltijd studeerde raakte ik niet in een totaal isolement. Ik was somber en gefrustreerd. Terugkijkend zie ik mij zitten als een muurbloem, groeiende tussen de tegels en onachtzaam voorbijgelopen door de forenzen.

In de tussentijd vond ik werk bij U-Stal, merkte dat ik kon netwerken en bezocht ik bijeenkomsten. Hierbij viel een ding op. Of de werkgevers of de wajongers waren aanwezig, maar zelden beide tegelijkertijd. Op een bijeenkomst stelde aan de rolstoel gekluisterde Harry onverschrokken en zonder omhaal een vraag aan een spreker. Vanaf die dag ben ik uit mijn eigen schaduw gestapt en promoot ik de ontmoeting. In mijn ogen kan je alleen verbinding maken en talenten ontdekken, als je elkaar ook echt ontmoet. Mijn activiteiten hebben mijn wereld vergroot en dat gun ik andere arbeidsgehandicapten (en u) ook.

Mijn oproep: “Treedt ook minimaal tweemaal per jaar uit uw comfortzone en ga in gesprek met een dove, blinde of autist.” U zult merken hoe leuk het is en welke talenten deze mensen hebben. Dit kan onder meer bij de bijeenkomsten van Onbeperkt aan de Slag.

Alleen zo wordt het echt vreemd om over een afdeling te lopen waar geen mensen met een arbeidshandicap werken.


Willem van Spaendonck

Senior Beleidsadviseur bij U-Stal

By |2017-03-13T12:23:04+02:0013 maart 2017|Columns, Nieuws|0 reacties

About the Author:

Deze website gebruikt cookies om ons een beeld te geven van het bezoek van deze website. Ok