Een transparant klantenbestand, met correcte, actuele gegevens van alle klanten die onder de Banenafspraak vallen, helpt echt om de juiste kandidaten te vinden voor vacatures.

Investeren in het ‘beeld hebben en houden van kandidaten’ is een van de factoren om de Banenafspraak voor het aan het werk helpen van mensen met een arbeidsbeperking met succes uit te voeren.

De praktische uitvoering van de Banenafspraak maakt deel uit van een analyse van praktijkvoorbeelden (‘good practices’) bij gemeenten, UWV, sociaal ontwikkelbedrijven en hun samenwerkingspartners waar de Programmaraad voor werkt. ‘Lessons learned. Analyse praktijkverhalen 2020-2022’ is een uitgave van de Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt ter gelegenheid van ‘10 jaar Programmaraad’. De praktijkvoorbeelden worden verzameld en beschreven op de site samenvoordeklant.

Hoewel er niet één rode draad in valt te ontdekken, want er bestaan duidelijk meerdere, is het doel van Lessons Learned de arbeidsmarktregio’s inzicht te geven in de succesfactoren en knelpunten in de negen thema’s waarop de Programmaraad de 35 arbeidsmarktregio’s ondersteunt.

Negen thema’s voor ondersteuning
Voor vijf thema’s is een bureauanalyse gemaakt, mede omdat er minder praktijkverhalen over zijn geschreven. Dit zegt overigens niets over het belang van deze thema’s: Regionale mobiliteitsteams (RMT’s), Aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt, Jeugdwerkloosheid en Psychische kwetsbaarheid. De thema’s Gegevensuitwisseling en Ken je klant zijn samengevoegd. Voor vier thema’s zijn de bureau-analyses verdiept: Praktijkleren, Beschut werk, Werkgeversdienstverlening en Verkleining afstand werkgevers- en werkzoekendendienstverlening.

De Banenafspraak komen we tegen bij ‘Gegevensuitwisseling en Ken je klant’, bij de ‘Verkleining afstand werkgevers- en werkzoekendendienstverlening’ en bij ‘Beschut Werk en Simpel Switchen’.

Gegevensuitwisseling en Ken je klant
Naast een actueel transparant klantenbestand wordt als een heel praktische succesfactor voor de Banenafspraak ook opgevoerd dat het helpt om bemiddelbare kandidaten gericht uit te nodigen voor bijvoorbeeld een banenmarkt.

In de arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond zijn hierdoor niet alleen de matches tussen kandidaten en werkgevers verbeterd, maar is ook de samenwerking tussen gemeenten en UWV versterkt. Ze kunnen elkaars klanten bemiddelen, omdat die goed geregistreerd zijn en gegevens digitaal worden ontsloten. Voor gemeenten en UWV is dit zo cruciaal dat er twee mensen worden ingezet om gegevens van klanten die onder de Banenafspraak vallen vast te leggen en actueel te houden.

Elke nieuwe klant krijgt een face to face-gesprek. De wensen en mogelijkheden van de klant worden vastgelegd in een uitgebreid klantprofiel. Bij wijzigingen wordt het profiel geactualiseerd, zodat de betrokken professionals en werkgevers vertrouwen houden in de correctheid van de gegevens. De volgende stap is om ook de profielen van bijstandsgerechtigden op die manier inzichtelijk te maken en zo tot een compleet transparant klantenbestand te komen waarbij de uitkeringssituatie niet uitmaakt.

Verkleining afstand werkgevers- en werkzoekendendienstverlening
Bij de verkleining van de afstand in de dienstverlening voor werkgevers en werkzoekenden komt ook naar voren dat je werkgevers beter van dienst kunt zijn als je kandidaten goed in beeld hebt.

In Limburg bundelen gemeenten, UWV, de Limburgse Werkgevers Vereniging en de provincie Limburg hun krachten om 7.000 mensen met afstand tot de arbeidsmarkt beter in beeld te krijgen door hun competenties in te vullen in de Kandidatenverkenner Banenafspraak.

Beschut werk en Simpel switchen
Onder het kopje Beschut werk is niet sprake van een succesfactor maar juist van een knelpunt. Omdat Beschut werk niet meetelt bij de Banenafspraak, is dat op dit vlak van de uitvoering een van de belangrijkste knelpunten:

Het kost soms veel tijd en energie om (financiële) oplossingen te vinden om de switch tussen dagbesteding, beschut werk en de Banenafspraak soepel te laten verlopen. Terwijl het doel is dat kandidaten meedoen op een duurzame plek, waar ze passen en tot hun recht komen.

Om ‘draaideurgevallen’ te voorkomen is het nodig te ontschotten, dat wil zeggen:

Bundelen van wettelijke regelingen en verschillende budgetten, zodat kandidaten de zorg en begeleiding kunnen krijgen die ze nodig hebben om mee te kunnen doen, zoals een IPS-coach, jobcoach of lifecoach, met de nodige loonkosten- en begeleidingssubsidie.

En om werkgevers te faciliteren zou het een succesfactor zijn dat een beschut werkplek meetelt voor de Banenafspraak.

Tekst: Klaas Salverda