Vraag van de week: Kan ik meepraten over werkgeversvoorzieningen?

De banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.

Wekelijks plaatsen we daarom een van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.

Meer weten? We hebben al meer dan 100 vragen beantwoord.

Bekijk het complete overzicht.

Zelf een vraag? Stuur hem in!

Antwoord

Ja. Op dit moment is de internetconsultatie geopend over een voorstel om de lopende UWV-pilot generieke werkgeversvoorziening op drie punten te verruimen.

Generieke werkgeversvoorziening zijn werkplekaanpassingen, die nodig zijn om de werkvloer en de werkprocessen toegankelijk te maken voor mensen met een arbeidsbeperking. Een werkgever kan bij het UWV subsidies voor het realiseren van een dergelijke voorziening aanvragen.

Het ministerie van SZW presenteerde een voorstel om de huidige werkwijze te verruimen:

  • Een werkgever hoeft niet langer beoogde werknemers met een beperking al bij de subsidieaanvraag te melden.
  • Gebruik van de voorziening wordt ook mogelijk voor mensen met een beperking uit de doelgroep van de Participatiewet.
  • Werkgever zouden ook subsidieaanvragen kunnen doen voor werkplekaanpassingen, die als meeneembare voorziening gelden.

Dit is dus relevante regelgeving voor werkgevers die kansen willen bieden aan mensen met een arbeidsbeperking. Tot 4 december kunnen geïnteresseerden reageren op de voorgenomen wijzigingen. Dit kan via een internetconsultatie.

Met de consulatieronde wil de overheid de samenleving informeren over het wetsvoorstel en reacties op de inhoud van de voorstellen verzamelen.

By |2020-11-18T16:57:48+02:0018 november 2020|Nieuws, Vraag van de week|0 reacties

About the Author:

Deze website gebruikt cookies om ons een beeld te geven van het bezoek van deze website. Ok