De banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.

Wekelijks plaatsen we daarom één van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.

Meer weten? We hebben al meer dan 80 vragen beantwoord.

Bekijk het complete overzicht.

Zelf een vraag? Stuur hem in!

Antwoord

Staatssecretaris Van Ark (SZW) lanceerde eerder dit jaar haar Brede Offensief om meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen. Haar offensief steunt op vier pijlers:

  • Eenvoudiger regels voor werkgevers en werkzoekenden
  • Werkgevers en kandidaten moeten elkaar sneller en makkelijker kunnen vinden
  • Het wordt aantrekkelijker om meer te werken
  • Duurzaam werk wordt gestimuleerd

De staatssecretaris kondigde in haar Kamerbrief aan dat ze haar Brede Offensief de komende periode wil verankeren in wet- en regelgeving. Als een van de eerste veranderingen komt het besluit SUWI aan bod. Besluit SUWI moet ervoor zorgen dat werkgevers en kandidaten elkaar sneller en makkelijker vinden.

Dit is dus relevante regelgeving voor werkgevers die kansen willen bieden aan mensen met een arbeidsbeperking. Tot 20 oktober kunnen geïnteresseerden reageren op de voorgenomen wijzigingen. Dit kan via een internetconsultatie.

Met de consulatieronde wil de overheid de samenleving informeren over het wetsvoorstel en reacties op de inhoud van de voorstellen verzamelen.

Zie ook:
Wat staat er in de Kamerbrief stand van zaken uitwerking ‘Breed Offensief’?
Is het mogelijk te reageren op het Breed Offensief?