De banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.

Wekelijks plaatsen we daarom een van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.

Meer weten? We hebben al meer dan 100 vragen beantwoord.

Bekijk het complete overzicht.

Zelf een vraag? Stuur hem in!

Antwoord

Als het voor een van uw medewerkers nodig is om de werkplek aan te passen, kon u als werkgever daarvoor altijd al ondersteuning aanvragen bij het UWV. Vanaf 1 maart 2020 start er een experiment waarin een individueel dienstverband niet langer voorwaarde voor een werkvoorziening hoeft te zijn.

Voor niet meeneembare aanpassingen in het bedrijf of op de werkplek, zoals een invalidentoilet of traplift konden werkgevers al langer een vergoeding krijgen bij het UW. Daar werd als voorwaarde aan verbonden dat de werknemer nog minstens zes maanden in dienst blijft. Vergoedingen kunnen worden aangevraagd voor:

  • een noodzakelijke aanpassing van de werkplek;
  • de aanschaf van noodzakelijke hulpmiddelen;
  • de noodzakelijke aanpassing en inrichting van uw bedrijf.

Experiment
Op 1 maart start UWV met de pilot generieke werkvoorziening. Vanaf dat moment is een individueel dienstverband niet langer de voorwaarde voor ondersteuning. Het ministerie van SZW stelt 8 miljoen euro beschikbaar. Werkgever kunnen bij UWV een aanvraag doen voor een werkplekaanpassing als ze de intentie hebben om daarmee meerdere (of opeenvolgende werknemers) met een vergelijkbare beperking in dienst te nemen. De aanvraag wordt alleen goedgekeurd als een werknemer uit de doelgroep al in beeld is. Het is daarnaast de bedoeling dat de werkgever duurzame werkgelegenheid (voor ten minste drie jaar) aanbiedt.

Zie ook: Vraag van de week: #21 Welke aanpassingen op de werkplek kan ik doen?