De internetconsultatie voor het concept wetsvoorstel Participatiewet in balans waar iedereen op kon reageren, heeft in een maand tijd nog maar 45 openbare reacties opgeleverd. De consultatie sluit 28 juni.

Met het wetsvoorstel ‘Participatiewet in balans’ zet de regering de eerste stappen om te komen tot een (uitvoering van de) wet waarbij de menselijke maat en vertrouwen meer centraal staan. Dat gebeurt onder andere door de regels en ondersteuning van de Participatiewet meer te laten aansluiten op de mogelijkheden en omstandigheden van de mensen voor wie ze bedoeld zijn.

Reacties
De meeste openbare reacties zijn afkomstig van particulieren. Veel zijn anoniem. Veel reacties zeggen dat chronisch zieken niet in de bijstand horen. De Participatiewet zou onvoldoende rekening met hen houden. Voor hen zou geen sollicitatieplicht meer moeten gelden. Zij zouden ook aan de samenleving kunnen bijdragen door vrijwilligerswerk. ‘Dat geeft ze nog tenminste het gevoel dat ze wat waard zijn’, schrijft een van hen.

Onder de reacties bevindt zich ook een krachtig voorbeeld van iemand met een participatiebaan. Betrokkene is autistisch, begin 30, woont nog bij zijn ouders, heeft geen verstandelijke beperking en heeft het voortgezet onderwijs (HAVO) afgerond. De PABO-opleiding heeft hij niet kunnen afronden. Daarna kwam hij in de bijstand. De kwestie:

Ik heb sinds 2018 een participatiebaan (in het onderwijs) en een vast contract van 16 uur per week. Ik ben in deze baan terecht gekomen via de doelgroepenregistratie. Echter nu werk ik geheel zelfstandig en heb ik geen ondersteuning meer nodig van mijn coach. Mijn werkgever wil mij in de participatiebaan houden omdat ik, naar zijn idee, minder belastbaar ben. Er is geen groei, in salaris binnen een participatiebaan, mogelijk. Dit maakt dat ik nu beperkt word door het systeem.

Mijn werkgever heeft uitgesproken dat zij geen budget hebben om mij aan te nemen binnen een ‘normale’ reguliere baan. Ik heb het erg naar mijn zin binnen deze baan en merk wel dat ik steeds meer taken krijg van een onderwijsassistent.

De gemeente wil mij geen financiële ondersteuning bieden bij het aangaan van een opleiding omdat ik net boven de bijstand zit, qua inkomen. De werkgever kan mij ook geen financiële ondersteuning bieden om mij om te laten scholen tot onderwijsassistent. Dit maakt dat ik nu vanwege de doelgroepenregistratie en de daaruit volgende participatiebaan geen mogelijkheid heb om te groeien.

Na 28 juni wordt met de gekregen input gewerkt aan een meer definitief wetsvoorstel dat per 1 januari 2025 in werking treedt.

De internetconsultatie vindt u hier>>