Informatie over het Coronavirus en noodfonds (update 18 maart)

De maatregelen als gevolg van de Coronauitbraak in Nederland volgen elkaar in snel tempo op. Veel werkgevers maken zich zorgen. De gevolgen zijn immers groot. (18 maart: de informatie over werktijdverkorting en de nieuwe Noodfondsregeling is geactualiseerd)

Werkgeversverenigingen VNO-NCW, MKB Nederland en PZO-ZZP hebben samen met de Kamer van Koophandel een coronaloket geopend voor ondernemers met vragen. Meer informatie vindt u in dit coronadossier

Werktijdverkorting
De regeling werktijdverkorting is gestopt omdat door het Corona-virus de afgelopen weken een ongekend groot beroep op de regeling is gedaan. Daarvoor in de plaats kunnen werkgevers binnenkort een aanvraag doen bij het Noodfonds overbrugging werkgelegenheid (NOW).

Nog niet beantwoorde aanvragen voor de wtv-regeling zullen worden beschouwd als een aanvraag voor de nieuwe tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). De vergunning blijft van kracht voor de werkgevers die al een toekenning hebben gekregen.

Noodfonds overbrugging werkgelegenheid (NOW)
De nieuwe, tijdelijke NOW-regeling voor tegemoetkoming van de loonkosten betekent dat er een nieuwe regeling komt. Deze staat los van de ontheffing op werktijdverkorting en de WW. Werkgevers kunnen een aanvraag indienen voor een substantiële tegemoetkoming in de loonkosten, en hiervoor van UWV een voorschot ontvangen.

De tegemoetkoming – voor werknemers met een vast en met een flexibel contract – kan in ieder geval voor 3 maanden aangevraagd worden, met de mogelijkheid tot verlenging (evt. onder andere voorwaarden) met nog eens 3 maanden.

Bij de aanvraag committeert de werkgever zich vooraf aan de verplichting géén ontslag op grond van bedrijfseconomische redenen aan te vragen voor zijn werknemers gedurende de periode waarover de tegemoetkoming ontvangen wordt.

Aanvragen kan bij het UWV. Dat is op dit moment echter nog niet mogelijk. De exacte datum wordt zo spoedig mogelijk bekend gemaakt. De periode waarover tegemoetkoming wordt geboden kunt krijgen, hangt niet af van deze datum. Omzetverlies vanaf 1 maart komt in aanmerking voor tegemoetkoming.

Meer informatie vindt u op de websites van de Rijksoverheid en van UWV

By |2020-03-18T16:47:00+02:0018 maart 2020|Nieuws|0 reacties

About the Author:

Deze website gebruikt cookies om ons een beeld te geven van het bezoek van deze website. Ok