Apeldoornse coalitie zet in op nieuwe technologie

Onbenut potentieel

De afgelopen jaren is sterk ingezet op meer banen voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Het is nog geen gelopen race. Complexe regels, onvoldoende zicht op kandidaten en beschikbare ondersteuning vanuit onder meer sociaal ontwikkelbedrijven lijken veel werkgevers te weerhouden om mensen aan te nemen. Ook is het een uitdaging om een inclusieve cultuur en passend werk te realiseren. Toch is er reden om te schakelen. Voor deze mensen levert het inkomen, zingeving en zelfstandigheid op; voor werkgevers biedt het toegang tot onbenut potentieel.

De kansen van technologie

Kennisalliantie Inclusie en Technologie (KIT) verkent in de praktijk hoe technologie bijdraagt aan meer, passend werk. Gestart met pilots, biedt KIT nu een open kennisplatform. Via website en webinars inspireert KIT werkgevers en werkzoekenden. Denk aan Hans, met een cognitieve beperking, die met een slimme bril orders loopt, of aan Charlene die met beamerprojectie een autostoeltje assembleert. Ook gaat het om mensen met een psychische gevoeligheid of een lichamelijke beperking. Technologie kan mensen beter of sneller trainen, ondersteunen in hun werk of voorkomen dat zij door stress uitvallen. Ook kan technologie tijd besparen, zodat een jobcoach meer tijd heeft voor een goed gesprek.

Technologie en werk

Ook zet KIT in op samenwerking in de regio. Werkgevers, technologiebedrijven, sociaal ontwikkelbedrijven, overheid en onderwijs zijn nodig om mens en werk te verbinden. Technologie wordt zo ingezet dat mensen met en zonder beperking het werk samen kunnen doen. En met goede begeleiding is nog veel meer mogelijk. Ook blijkt dat dezelfde technologie interessant is voor inzetbaarheid van onder meer oudere werknemers. Vandaar KIT’s inzet bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om werkgevers te faciliteren die willen investeren in zo’n inclusieve werkvloer. De oprichting van het Sociaal Innovatie Fonds is een mooie stap.

Eerste inclusieve Technohub in Apeldoorn!

De eerste inclusieve technohub in Apeldoorn is hét voorbeeld van samenwerking. Een consortium met  bedrijven als VDL Weweler, IJssel Technologie en AKOS, het sociaal ontwikkelbedrijf Lucrato, innovatiemakelaar RCT Gelderland en met Saxion Hogeschool en Aventus wordt gebouwd aan een hybride hub, primair gericht op de maakindustrie. Het initiatief wordt mede gefinancierd door A+O Metalektro.

De inzet is om met technologie de inzetbaarheid van zittend personeel te versterken en de instroom van mensen met een beperking te stimuleren. Deze gezamenlijke aanpak draagt ook bij aan het realiseren van banenafspraken tussen werkgevers en vakbonden! Vanuit bedrijven, kansrijke technologie en het talent van mensen worden toepassingen verkend. Het onderwijs werkt aan modules en een ‘hybride leren’ aanpak. Hiermee pakt Apeldoorn een voortrekkersrol.

Inclusief ondernemen doe je niet alleen!

De kracht zit in het gedeelde doel: werk voor mensen met een (toekomstige) beperking, en in een compacte groep van koplopers die zich verplaatsen in elkaars ambities en belangen. Sectorale en regionale fondsen en een Sociaal Innovatie Fonds kunnen hier hun steen bijdragen.

De energie van Apeldoorn wordt inmiddels ook gezien in andere regio’s en sectoren. Ook daar maakt KIT met een ‘coalition of the willing’ graag het verschil, met draagvlak en snelheid als ingrediënten.
Doet u ook mee?

_________

Leendert Bos, Kwartiermaker KIT, april 2021 – www.inclusievetechnologie.nl.