We kunnen er oeverloos met elkaar over blijven praten, maar dan komt de praktische aanpak.

Mijn ervaring is dat managers graag een medewerker uit de banenafspraak willen aannemen, maar geen idee hebben hoe zij dit moeten aanpakken. Het is niet altijd een geldkwestie! Er leven vaak veel vragen. Hoe reageert mijn team? Welk takenpakket is geschikt? Hoe los ik dit formatief op? Waar vind ik een kandidaat? Welke ondersteuning is nodig? Je zal maar manager zijn en hiermee aan de slag willen. De vraagtekens kunnen dan snel omslaan in het bekende fenomeen koudwatervrees.

Van instroom naar behoud
Grote valkuil is, dat iedereen steeds opnieuw het wiel gaat uitvinden. Dat kost onnodig veel tijd en energie. Wij hebben als werkgever Rijk ervoor gekozen centraal, met een loket, een specialistisch uitvoerend team banenafspraak neer te zetten waarin alle expertises zijn gebundeld. Van kennis over wet- en regelgeving tot en met recruitment en trainingen. Kandidaten zijn echt wel te vinden, maar je hebt hier wel specialisten voor nodig.

Creatief en ‘out of the box’
Ik blijf mij verbazen dat organisaties wel recruiters inzetten bij schaarste, zoals ICT-kandidaten, maar als het over kandidaten banenafspraak gaat.. We gebruiken soms dat vreselijke woordje ‘ontzorgen’. Maar in de praktijk blijkt: het werkt echt!

Waar ik echt blij van kan worden is dat je door bundeling van kennis als organisatie ook veel beter managers kan ondersteunen in de vervolgstappen. De instroom komt gestaag op gang. Nu komen we in de fase waarin het draait om het behoud van medewerkers. Jobcarving om het werk leuk te houden, ontwikkeltrajecten, loopbaanbegeleiding om intern van functie te switchen, tot het maken van carrièrestappen.

Mooie voorbeelden
Toen we ooit begonnen met een team recruiters voor de instroom, had ik niet kunnen bedenken hoe snel we in de fase van behoud kwamen. Dan blijken er veel mooie voorbeelden te zijn. Een kandidaat aangenomen als projectondersteuner en na twee jaar al lid van een managementteam. Over duurzame plaatsingen gesproken! We kijken er al niet meer van op. Het wordt soms al spannend als een medewerker na een bepaalde periode naar banen buiten het Rijk gaat kijken!

Mijn advies aan organisaties: richt een centraal team op waar een manager kan aankloppen voor het hele traject van A tot Z. Nogmaals: het werkt!

 

 

 

Ineke Bouma is coördinator Team Inclusief bij de Rijksoverheid.