Geen geld meer voor generieke werkgeversvoorzieningen

Minister Schouten voor Participatie trekt geen geld meer uit voor generieke werkgeversvoorzieningen waarmee afgelopen tijd werd geëxperimenteerd. Er is niet veel belangstelling voor subsidie onder werkgevers en de uitvoering is veel te complex.

UWV gaf sinds 1 maart 2020 uitvoering aan het experiment waarbij werkgevers de mogelijkheid hebben om met subsidie de werkplek aan te passen voor mensen met een structurele functionele beperking. Vorig jaar is de reikwijdte van het experiment nog verruimd. Met het experiment zou worden nagegaan wat het oplevert als voorzieningen op voorhand beschikbaar worden gemaakt voor werkgevers.

1 miljoen euro
Er kon per voorziening tot 1 miljoen euro subsidie worden aangevraagd. De voorwaarden leken te overzien:

  • Het moest om een noodzakelijke aanpassing en inrichting van de werkplek of het bedrijf gaan
  • In de drie jaar van het experiment moest er ten minste zes maanden minimaal één werknemer in dienst zijn voor wie de voorziening noodzakelijk is
  • Voor die werknemer(s) heeft UWV een structureel functionele arbeidsbeperking vastgesteld
  • Het mocht daarbij niet om een WSW-dienstverband gaan.

Niet uit te voeren
Na een jaar ervaring met het experimenteerbesluit is echter gebleken dat de belangstelling bij werkgevers voor het aanvragen van een subsidie beperkt is. Bovendien blijkt de uitvoering van het experiment in de praktijk zo complex dat UWV concludeert dat de regeling onuitvoerbaar is.

Zo kan een arbeidsdeskundige moeilijk beoordelen of iets een passende voorziening is als daarbij niet concreet een werknemer met een functionele beperking in beeld is.

UWV heeft een extern expertisebureau verzocht een afwegingskader op te stellen om te kunnen bepalen of een werkgever recht heeft op subsidie. Zelfs dat bureau gaf aan dat de regelgeving te complex is om tot een afwegingskader te komen.

Geen subsidie meer
Op basis van het oordeel onuitvoerbaar is het subsidieplafond met ingang van 1 juli op nul gezet, schrijft minister Schouten in een brief aan de Kamer. UWV neemt vanaf die datum geen nieuwe aanvragen meer aan en verstrekt geen subsidie meer.

Werkgevers die eerder een subsidie toegekend hebben gekregen worden gedurende drie jaar gemonitord. Hoeveel werkgevers het betreft is niet kenbaar gemaakt. Ondersteuning van werkgevers in de vorm van werkplekaanpassingen blijft wel mogelijk. Werkgevers kunnen dus blijvend een vergoeding aanvragen voor aanpassing van een werkplek voor een werknemer met een beperking die wel in beeld is.

Meer mensen aan het werk
Werkgeversorganisaties VNO-NCW en AWVN stonden positief ten opzichte van het experiment. Uit afstemming met de Landelijke Cliënten Raad (LCR), de Oogvereniging en de Cliëntenraad UWV was ook naar voren gekomen dat zij de generieke voorziening als een kans zagen om meer mensen met een beperking aan het werk te helpen.

Tekst: Klaas Salverda

Door |2024-04-26T15:01:36+02:001 september 2022|2022-09, Nieuws|0 Reacties

Over de auteur: