Als schoonmaakbedrijf bieden we op een laagdrempelige manier kansen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daar horen vanzelfsprekend ook mensen met een arbeidsbeperking bij. De afgelopen jaren hebben we daar veel ervaring mee opgedaan. Ik ben er achter gekomen dat drie elementen cruciaal zijn voor een geslaagde plaatsing.

Die drie factoren zijn: motivatie, begeleiding en opleiding.

Motivatie zit in principe in de mensen zelf. Maar daar hoort ook transparantie bij. We vertellen ze over het werk en geven ze een eerlijk beeld van ons vak. Dan weten ze waar ze aan beginnen. Ook krijgen nieuwe medewerkers de tijd om het schoonmaakwerk en onze aanpak te leren kennen. Al doende leer je immers het meest. Dus na de instapfase is duidelijk of mensen de motivatie hebben om aan de slag te gaan.

De begeleiding regelen we samen met het werkbedrijf. Inhoudelijk zetten wij onze expertise in en de teamleiders hebben natuurlijk een direct contact met de mensen. We weten wat er speelt.

De opleiding pakken we zelf op. Als de kandidaten het werk hebben leren kennen en zin hebben om door te gaan, bieden wij ze een opleiding. Daar krijgen mensen de elementaire vaardigheden op het gebied van hygiëne en ergonomie mee. Het grote voordeel van deze manier van werken, is dat we niet van anderen afhankelijk zijn. We zorgen er zelf voor dat onze mensen een goed niveau hebben. In de opleidingsfase leren wij bovendien de nieuwe medewerkers ook goed kennen en zien we snel genoeg wie wat extra ondersteuning nodig heeft.

Natuurlijk haken er in de opleidingsfase wel eens mensen af, maar daar liggen meestal privéomstandigheden aan ten grondslag. Verreweg de meeste mensen stromen door naar een vast dienstverband. Ik houd ook helemaal niet van het begrip ‘mensen met een arbeidsbeperking’. Het zijn mensen met mogelijkheden en wij hebben er hele goede medewerkers aan.

Jos Veens is directeur/eigenaar van schoonmaakbedrijf Maas en Waal. Dit bedrijf, met 120 mensen in vaste dienst, biedt volop kansen aan mensen met een arbeidsbeperking.