De Banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.

Wekelijks plaatsen we daarom één van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de Banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de Banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal Akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.

Meer weten? We hebben al meer dan 80 vragen beantwoord.

Bekijk het complete overzicht.

Zelf een vraag? Stuur hem in!

Antwoord

Tussen het startmoment op 1 januari 2013 en 1 oktober 2018 (de laatste telling) zijn er in het kader van de Banenafspraak in totaal 48.100 extra banen gerealiseerd. Daarmee werd dus drie maanden voor het einde van het jaar al voldaan aan de doelstellingen uit de Banenafspraak (43.000)

Bij 35.736 banen betreft het een regulier dienstverband (1561 banen bij de overheid en 34.175 bij werkgevers uit de marktsector). 12.384 extra banen kwamen via een uitzendcontract of detachering tot stand, circa een kwart van de gerealiseerde banen dus. Uitzenden en detachering spelen daarmee een belangrijke rol bij het vervullen van de Banenafspraak.

Uitzendbureaus bemiddelen, zo schatte Jurriën Koops, directeur van de ABU (Algemene Bond Uitzendonderneming) 15% van de mensen met een arbeidsbeperking, die in het kader van de banenafspraak aan het werk zijn. Daarnaast zijn nog sociale werkbedrijven, opleiders of re-integratiebedrijven actief als detacheerder om om meer mensen aan het werk te helpen. Detacheren of uitzenden kan voor werkgevers de drempel verlagen om mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen. De medewerker blijft dan bijvoorbeeld in dienst van een SW-bedrijf, dus de werkgever wordt ontzorgd van administratieve rompslomp en eventuele risico’s.

Al jaren geleden, bij de start van de Banenafspraak, erkende Aart van der Gaag (commissaris van het project ‘Op naar de 100.000 banen’) het belang van intensieve publiek-private samenwerking bij de arbeidsbemiddeling. Bij een congres zei hij toen: “Honderdduizend banen creëren lukt alleen als publieke en private partijen intensief samenwerken. Uitzendorganisaties zijn hierbij onmisbaar. Zij zijn intermediair voor werkgevers bij het vinden van de juiste doelgroepkandidaat, en zijn ook thuis in subsidieregelingen.”

Leestip: Manieren om werknemers via detachering voor uw organisatie te laten werken