Dinsdag hadden we het eindevent van de Realisten Academie. 22 jongeren met een beperking rondden de academie succesvol af en werden bekroond met een certificaat. De Realisten volgden het afgelopen jaar een traject met trainingen en masterclasses om hun eigen vaardigheden te verbeteren. Daarnaast gaven ze door het hele land voorlichting over het leven en werken met een arbeidsbeperking.

Vanuit CNV Jongeren hebben we de Realisten Academie opgezet in het kader van het Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd. Tijdens de maatschappelijke diensttijd doen jongeren iets voor een ander en leveren zo een bijdrage aan de samenleving. Daarbij leren ze nieuwe vaardigheden en ontwikkelen ze hun talenten. Wij vinden het belangrijk dat ook jongeren met een arbeidsbeperking die kansen krijgen. Het doel van de academie was dan ook tweeledig. Enerzijds wilden we de jongeren helpen in hun persoonlijke ontwikkeling. Anderzijds hebben de Realisten er hard aan gewerkt om de denk- en werkwijze van de maatschappij te veranderen door het geven van voorlichting en pitches aan professionals en studenten.

Persoonlijke ontwikkeling
De inhoud van de academie hebben we samen met de jongeren zelf vormgegeven. Bedoeling was dat ze zich voor konden bereiden op de arbeidsmarkt van morgen en de ruimte kregen te investeren in hun eigen persoonlijke ontwikkeling. De Realisten kregen kennis van 21-eeuwse vaardigheden en gingen aan de slag met hun persoonlijke pitch.

Door op hun wensen en behoeften in te spelen en altijd het directe, persoonlijke contact met de jongeren te zoeken, hebben we ze geholpen hun grenzen te verleggen. Dat is altijd maatwerk. Kleine stapjes maken een groot verschil. Een simpel voorbeeldje: wat te denken van de jongere die het eigenlijk niet aan durfde om buiten Utrecht te reizen en aan het eind van de academie zelfstandig een groot deel van Nederland bereisde? De boost die de deelname aan de academie gaf aan hun zelfvertrouwen, dat is me eigenlijk nog het meeste bijgebleven en dat is indrukwekkend om te zien.

Gezicht aan de doelgroep
Met hun pitches verzorgden de Realisten een vast onderdeel van de Harrie-training. Een Harrie is de ideale collega-werknemer en biedt directe begeleiding aan mensen met een beperking. Bij deze trainingen worden begeleiders van mensen met een arbeidsbeperking opgeleid. Het is een succesvolle methodiek om concreet invulling te geven aan de inclusieve arbeidsmarkt. Daarnaast gingen zij op bezoek bij uiteenlopende organisaties en gaven ze voorlichting aan (onder meer HRM) studenten over het leven en werken met een beperking, om hen in contact te laten komen met Realisten en kennis te laten maken met de mogelijkheden van deze groep.

Ze gaven zo echt een gezicht aan de doelgroep en hebben volgens mij een goede bijdrage geleverd om misverstanden en vooroordelen weg te nemen. Ik hoop ook dat de deelname aan die gesprekken de Realisten heeft geholpen om hun kansen op de arbeidsmarkt vanuit een positievere grondhouding in te schatten.

Dit is voor nu eventjes het einde van de Realisten Academie. De opgeleide Realisten blijven betrokken bij de Harrie-trainingen en voor volgend jaar staan er al meer dan 50 voorlichtingen en pitches gepland. Maar ik hoop ook dat we door kunnen gaan met de academie. Dat zeg ik niet alleen omdat ik slecht ben in afscheid nemen, maar ook omdat ik zelf gezien heb wat de Realisten Academie deze jongeren brengt en hoe zij zich hebben ontwikkeld! Hopelijk kunnen we ook komend jaar een nieuwe lichting Realisten opleiden om Nederland opnieuw op een realistische manier te laten zien hoe het is om te leven en te werken als jongere met een beperking.

Janneke Hiddink is bij CNV Jongeren projectleider van het project Realisten Academie. Samen met haar collega Ilse Huizenga begeleidde ze de jongeren binnen de academie en gaf ze het opleidingstraject vorm. Lees hier het nieuwsbericht over afsluitende evenement .