De Realisten Academie gaat opnieuw van start

Vanaf december zal de Academie opnieuw jongeren met een beperking opleiden tot Realist (ervaringsdeskundige). Zij zetten zich in om de inclusie van jongeren met een beperking op de arbeidsmarkt te bevorderen. Door het geven van pitches en voorlichtingen over het leven en werken met een beperking inspireren en activeren zij professionals, studenten, werkgevers en andere jongeren.

Daarnaast delen zij in de REALISTEN Community hun kennis en ervaringen met peers met een beperking en organiseren zij, samen met CNV Jongeren, zowel online als offline meet-ups. Kandidaten kunnen zich inschrijven via de website.

De vorige editie van de Realisten Academie werd door 22 jongeren succesvol afgerond. Deze 22 Realisten volgden een traject met trainingen en masterclasses om hun eigen vaardigheden te verbeteren. Daarnaast gaven ze door het hele land voorlichting over het leven en werken met een arbeidsbeperking.

Maatschappelijke diensttijd
Vanuit CNV Jongeren hebben we de Realisten Academie opgezet in het kader van het Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd. Tijdens de maatschappelijke diensttijd doen jongeren iets voor een ander en leveren zo een bijdrage aan de samenleving. Daarbij leren ze nieuwe vaardigheden en ontwikkelen ze hun talenten.

Wij vinden het belangrijk dat ook jongeren met een arbeidsbeperking die kansen krijgen. Het doel van de academie was dan ook tweeledig. Enerzijds wilden we de jongeren helpen in hun persoonlijke ontwikkeling. Anderzijds hebben de Realisten er hard aan gewerkt om de denk- en werkwijze van de maatschappij te veranderen door het geven van voorlichting en pitches aan professionals en studenten.

Persoonlijke ontwikkeling
De inhoud van de academie hebben we samen met de jongeren zelf vormgegeven. De bedoeling is dat ze zich voor kunnen bereiden op de arbeidsmarkt van morgen en de ruimte krijgen te investeren in hun eigen persoonlijke ontwikkeling. Met hun pitches verzorgen de Realisten een vast onderdeel van de Harrie-training.

Een Harrie is de ideale collega-werknemer en biedt directe begeleiding aan mensen met een beperking. Daarnaast gaan ze op bezoek bij uiteenlopende organisaties en geven ze voorlichting aan (onder meer HRM) studenten over het leven en werken met een beperking, om hen in contact te laten komen met Realisten en kennis te laten maken met de mogelijkheden van deze groep.

De eerdere edities hebben geleerd hoe we de jongeren kunnen helpen hun grenzen te verleggen: door op hun wensen en behoeften in te spelen en altijd het directe, persoonlijke contact met de jongeren te zoeken. Kortom, altijd maatwerk. Kleine stapjes maken een groot verschil. De boost die de deelname aan de academie gaf aan hun zelfvertrouwen, dat is me eigenlijk nog het meeste bijgebleven en dat is indrukwekkend om te zien.

Gezicht aan de doelgroep
Realisten geven echt een gezicht aan de doelgroep en leveren een goede bijdrage om misverstanden en vooroordelen weg te nemen. De al opgeleide Realisten blijven betrokken bij de Harrie-trainingen. Zij geven de komende tijd meer dan 50 voorlichtingen en pitches.

Ik ben blij dat we door kunnen gaan met de academie. Vooral omdat ik zelf gezien heb wat de Realisten Academie de jongeren brengt en hoe zij zich kunnen ontwikkelen. Gelukkig krijgt nu ook een nieuwe lichting Realisten de kans om Nederland opnieuw op een realistische manier laten zien hoe het is om te leven en te werken als jongere met een beperking.


Janneke Hiddink is bij CNV Jongeren projectleider van het project Realisten Academie. De inschrijving is geopend. Kijk voor meer informatie op www.realistenacademie.nl.

By |2019-11-15T12:42:37+02:0015 november 2019|Columns, Nieuws|0 reacties

About the Author:

Deze website gebruikt cookies om ons een beeld te geven van het bezoek van deze website. Ok