‘De kracht van een beperking’

verlicht toetsenbordHet afgelopen jaar heb ik de kans gekregen het tumult rondom de Banenafspraak van dichtbij mee te maken. Niet op de laatste plaats omdat ik zelf onder het label ‘arbeidsgehandicapt’ val. Wat me keer op keer opvalt aan alle bijeenkomsten die gaan over een inclusieve arbeidsmarkt, is de kwetsbaarheid die het lijkt los te maken bij werkgevers.

Storytelling rondom inclusiviteit gebeurt op een manier, waarop het in mijn ogen bedoeld is, het delen van overwinningen – klein en groot –  maar óók het delen van obstakels, en zelfs, fiasco’s. In een wereld waar imago regeert, lijkt de kracht van een beperking te zitten in een oprechtheid die aanstekelijk werkt.

Naast de uitgesproken intentie om 100.000 mensen zoals ik een kans te geven, is in mijn ogen deze verbinding hetgeen wat de arbeidsmarkt echt inclusiever en duurzamer gaat maken. Het aangaan van het goede gesprek en het samen zoeken naar manieren waarop participeren aan het arbeidsproces voor iedereen tot de mogelijkheden gaat behoren. Dit betekent dat we soms een sprong in het diepe moeten wagen, en moeten zeggen ‘ik weet het niet, maar samen vinden we vast een weg’.

Bij ISS Nederland heb ik de mogelijkheid gekregen om te ontdekken hoe een optimale arbeidsparticipatie er voor mij uitziet. Hoe ik mijn opleiding en ervaring kan inzetten, zonder dat dit ten koste gaat van gezondheid. Door oprecht naar elkaar te luisteren – naar de wensen en mogelijkheden van beide kanten –  kan ik meer werken dan ik ooit had durven dromen.

Het maken van deze oprechte verbinding breidt zich uit als een olievlek. Samen met mijn collega’s brengen we gesprekken op gang binnen en buiten het bedrijf. Creëren we plekken voor verschillende doelgroepen, die op hun eigen manier minder gemakkelijk aan een baan kunnen komen. Daarnaast zorgen we ervoor dat zij stuk voor stuk de begeleiding krijgen die nodig is om duurzaam aan de slag te gaan. Tot ver na de Banenafspraak.

profielfoto

Sanne Giesen
ISS Projectmedewerker SROI Bureau

By |2017-01-27T12:16:38+02:0021 oktober 2016|Columns, Nieuws|0 reacties

About the Author:

Deze website gebruikt cookies om ons een beeld te geven van het bezoek van deze website. Ok