De Banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen. Wekelijks plaatsen we daarom één van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord.

Hieronder de 5 best gelezen vragen in 2018.

#1 Hoe werkt loonwaardemeting?

Een loonwaardemeting is een tool die bepaalt hoe productief een medewerker met een ziekte of handicap is. Daarmee wordt bepaald hoeveel recht u als werkgever heeft op ondersteuning. De meting vindt plaats op de werkplek, waarbij de loonwaarde van werknemers met een arbeidsbeperking wordt gemeten ten opzichte van werknemers zonder beperking.

Lees het hele antwoord.

#2 Wat is de mobiliteitsbonus?

De mobiliteitsbonus was een korting op (of volledige vrijstelling van) de premies voor werknemersverzekeringen. De mobiliteitsbonus is sinds 1 januari 2018 vervangen door het Loonkostenvoordeel (LKV). Zie Vraag van de Week #44 voor meer uitleg hierover.

#3 Hoe zit het nu precies met het quotum bij de overheid?

De overheid is er de afgelopen jaren niet in geslaagd de doelstellingen uit de Banenafspraak te halen. Het vorige kabinet besloot daarom het quotum voor de overheidssector te activeren. Staatssecretaris Van Ark heeft onlangs (voorjaar 2018) bij wet geregeld dat de overheidswerkgevers tot 2019 de tijd hebben om hun achterstand in te lopen. Zijn dan nog niet voldoende banen gerealiseerd, krijgen overheidswerkgevers met meer dan 25 werknemers een boete van € 5000,- euro per niet gerealiseerde baan. Deze boete geldt alleen voor de overheid, niet voor werkgevers in de marktsector.

Lees het hele antwoord

#4 Gaat de Banenafspraak alleen over Wajongers?

Nee. De Banenafspraak is bedoeld voor mensen die onder de Participatiewet vallen en niet zelfstandig het wettelijk minimumloon kunnen verdienen. Dit zijn niet alleen Wajongers.

Lees het hele antwoord.

#5 Wat is Social Return on Investment (SROI)?

Social return (ook wel social return on investment genoemd, SR of SROI) is een aanpak om meer werkgelegenheid te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Inkopers van overheden kunnen, bij het verstrekken van inkoopopdrachten, de opdrachtnemer (u als werkgever) stimuleren of verplichten om kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt te betrekken bij de uitvoering van de opdracht.

Lees het hele antwoord.

Meer weten? Lees één van de andere 80 beantwoorde vragen in het complete overzicht.