Werkgevers informeren over de banenafspraak en inspireren om mensen met een arbeidsbeperking een kans te geven; dat zijn de doelstellingen van het project ‘Op naar de 100.000 banen’. Maar wat betekent dat precies? Iedere week bespreken we met projectleider Martine Schuijer een initiatief dat ‘Op naar de 100.000 banen’ neemt of ondersteunt om de inclusieve arbeidsmarkt dichterbij te brengen.

Vandaag: meedenken met een afdeling van het Openbaar Ministerie

Deze week zoomen we in op één specifieke organisatie?
“Ik had een gesprek met een onderdeel van het Openbaar Ministerie. Ze willen een invulling geven aan de banenafspraak en wij denken dan natuurlijk graag mee.”

Wat kan Op naar de 100.000 banen op organisatieniveau betekenen?
“Heel veel, eigenlijk. Natuurlijk werken we ook vaak op regionaal niveau of met branches. Maar ook individuele bedrijven of organisaties kunnen we ondersteunen. Dat begint bij het kijken naar de specifieke kenmerken. In dit geval een grote, kennisintensieve organisatie. Vervolgens analyseer je de vraag van de werkgever en die is hier ook duidelijk: ze willen niet alleen mensen uit de doelgroep aan het werk helpen, maar dat ook op een stabiele, duurzame manier voor elkaar krijgen.”

En wat kunnen wij doen om te helpen?
“Als ‘Op naar de 100.000 banen’ kennen wij natuurlijk veel inclusieve bedrijven. We kunnen organisaties of bedrijven in contact brengen met vergelijkbare werkgevers. In dit geval dus dit onderdeel van het OM met grotere, inclusieve werkgevers waar veel kennisintensieve werkzaamheden worden verricht. Van elkaar leren werkgevers immers nog het meeste. Verder kunnen we natuurlijk ook ondersteunen bij de organisatie van evenementen of workshops rond inclusie. Bij een onderwerp als de inkoop van diensten ligt het natuurlijk ook voor de hand dat we gaan bekijken hoe we samen op kunnen trekken.”

Wat staat er verder op de agenda deze week?
“Onze partners van De Normaalste Zaak organiseerden deze week een Praktijktafel over de samenwerking tussen bedrijven en publieke dienstverleners. Op de Hogeschool Utrecht vond het congres Groei in Impact plaats. Aart van der Gaag, commissaris ‘Op naar de 100.000 banen’, hield daar een speech en deed mee aan een paneldiscussie. Ook hadden we nog een teamoverleg waarin we nieuwe plannen hebben gesmeed om de inclusieve arbeidsmarkt nog weer meer onder de aandacht te brengen.”

Over deze onderwerpen een andere keer uitgebreider?
“Ik mag hopen van wel!”