Werkgevers informeren over de banenafspraak en inspireren om mensen met een arbeidsbeperking een kans te geven; dat zijn de doelstellingen van het project ‘Op naar de 100.000 banen’. Maar wat betekent dat precies? Iedere week bespreken we met projectleider Martine Schuijer een initiatief dat ‘Op naar de 100.000 banen’ neemt of ondersteunt om de inclusieve arbeidsmarkt dichterbij te brengen.

Vandaag: Lef Loont!

Loont lef deze week nog een beetje meer dan anders?
“Dat mag je wel zeggen. Aart van der Gaag, onze commissaris, houdt donderdag een lezing tijdens het voorjaarsevent van het Sociaal Economisch Netwerk van de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. Dit netwerk heeft dit jaar gekozen voor inclusief ondernemen als onderwerp. Hun voorjaarsbijeenkomst heeft de titel Lef Loont! Ik heb de tekst van de speech al mogen lezen. Het verhaal ademt de geest van zijn Cedrislezing, maar is toch weer heel anders. In elk geval zal het niemand verbazen dat Aart de titel onderschrijft: lef loont en inclusief werkgeven is echt de moeite waard.”

Merkte je dat vrijdag ook, tijdens de uitreiking van de Participatiepenning in Flevoland?
“Absoluut. Helemaal waar. Vrijdag is voor de vierde keer de Participatie Flevopenning uitgereikt, tijdens het Flevopenningen Galadiner. Alle genomineerden waren waardige winnaars geweest, maar de winnaar was uiteindelijk Isoniq uit Urk. Dit bedrijf produceert innovatieve dak- en gevelisolatie en heeft, en dan citeer ik het juryrapport maar even uit mijn hoofd, inclusief werkgeverschap echt in het DNA. Mensen krijgen er veel kansen en er wordt onbevooroordeeld en op een prettige manier in teams met elkaar samengewerkt.”

Leuke avond dus?
“Meer dan dat. Het was zeker een leuke avond, maar ik werd er vooral heel blij van om tijdens het diner te merken dat het thema inclusie echt omarmd is in Flevoland. Dat bleek ook uit de speech van de juryvoorzitter, Jerzy Soetekouw. Dat is de wethouder WMO van de gemeente Almere en de voorzitter van het Regionaal Werkbedrijf Flevoland. Dat gaf me een heel goed gevoel.”

Wat staat er verder op de agenda deze week?
“Deze week was de eerste bijeenkomst over een handleiding die we samen met SBCM, Instituut GAK, LTO Nederland en verschillende ondernemingen willen maken. Dit moet een hele concrete, praktische handleiding worden voor werkgevers, die mensen met een beperking de kans willen geven. Het blijft nodig om werkgevers te voorzien van praktische handvatten. Dat willen we met deze handleiding doen. Als ‘Op naar de 100.000 banen’ denken we actief mee over de inhoud. We zullen bijvoorbeeld input gaan leveren voor de handleiding, onder andere door te kijken naar de vragen die ondernemers ons gesteld hebben en die we gebruiken voor onze Vraag van de Week. ”

Over deze onderwerpen een andere keer uitgebreider?
“Dat ligt voor de hand.”