De 100.000 deze week: Inclusief werken doe je zo!

Werkgevers informeren over de banenafspraak en inspireren om mensen met een arbeidsbeperking een kans te geven; dat zijn de doelstellingen van het project ‘Op naar de 100.000 banen’. Maar wat betekent dat precies? Iedere week bespreken we met projectleider Martine Schuijer een initiatief dat ‘Op naar de 100.000 banen’ neemt of ondersteunt om de inclusieve arbeidsmarkt dichterbij te brengen.

Vandaag: Handleiding over inclusie & certificaten voor de Realisten

Is er nog behoefte aan een handleiding over inclusie?
“Het is altijd nuttig om tips over inclusie op de werkvloer op een praktische, handzame manier samen te vatten. SBCM, het Kenniscentrum en A&O-fonds sociale werkgelegenheid, en Instituut Gak hebben het initiatief genomen om een handleiding te maken voor MKB-bedrijven, die van plan zijn om kansen te bieden aan mensen met een arbeidsbeperking of er net mee zijn gestart. De handleiding is bedoeld voor directeuren en HR-professionals bij zulke bedrijven en ook voor studenten die een HR-opleiding volgen. Vanuit ‘Op naar de 100.000 banen!’ werken we inhoudelijk mee aan de totstandkoming van deze publicatie.”

En wat was er met de Realisten?
“De REALISTEN Academie is een project van CNV Jongeren. Binnen deze academie kregen jongeren met een beperking de kans om zichzelf te ontwikkelen, een netwerk te creëren en hun vooral ook hun doelgroep te vertegenwoordigen. Dit deden ze door middel van voorlichting op scholen en bij werkgevers. 24 jongeren, de Realisten, hebben dat traject afgerond en kregen deze week een certificaat tijdens een mooie bijeenkomst in Utrecht. We waren er natuurlijk graag bij aanwezig, want het was een mooi initiatief om werkgevers kennis te laten maken met de leefwereld van jongeren met een beperking.”

Wat staat er verder op de agenda deze week?
“Ik heb deze week een overleg gevoerd met 14 projectleiders van verschillende sectoren binnen de overheid. Het ging over de vraag hoe we binnen het Brede Offensief van de staatssecretaris kunnen werken aan meer banen voor mensen met een arbeidsbeperking.
Later deze week start het EK rolstoelbasketbal. Ik hoop dat daar veel aandacht voor komt, ook in de media.

Ik denk dat gehandicaptensport een mooi middel kan is om de wereld te laten zien tot wat voor verschillende, wonderbaarlijke prestaties mensen eigenlijk in staat zijn. Oh ja, tijdens de uitreiking van de Realisten-certificaten trad trouwens de danser en motivational speaker I Am Redo op. Een schitterend voorbeeld van een artiest die zich heel bewust niet heeft laten tegenhouden door zijn beperking en met veel volharding en discipline een succesvolle carrière heeft opgebouwd. Ontzettend knap.

Verder komt deze week de rapportage met de definitieve cijfers over 2018 uit. De tussentijdse rapportages van het UWV lieten een positief beeld zien. In elk geval is duidelijk dat de martkwerkgevers voor het vierde jaar op rij de doelstellingen uit de Banenafspraak hebben gehaald.”

Over deze onderwerpen een andere keer uitgebreider?
“Ik heb het vage vermoeden van wel.”

By |2019-07-02T23:26:47+02:002 juli 2019|De 100.000 deze week, Nieuws|0 reacties

About the Author:

Deze website gebruikt cookies om ons een beeld te geven van het bezoek van deze website. Ok