Werkgevers informeren over de banenafspraak en inspireren om mensen met een arbeidsbeperking een kans te geven; dat zijn de doelstellingen van het project ‘Op naar de 100.000 banen’. Maar wat betekent dat precies? Iedere week bespreken we met projectleider Martine Schuijer een initiatief dat ‘Op naar de 100.000 banen’ neemt of ondersteunt om de inclusieve arbeidsmarkt dichterbij te brengen.

Vandaag: de energie van de Dag van de 1000 Voorbeelden vasthouden

Vorige week was de Dag van de 1000 Voorbeelden. Hoe vond je het?
“Ik wil hier niet al te uitgelaten op op onze eigen borst trommelen, maar ik kan echt niet anders dan zeggen dat ik het een geweldige ervaring vond. De energie en het enthousiasme van al die mensen, die overal in Nederland meededen, gaven echt een enorme kick. Dat er zoveel evenementen in de arbeidsmarktregio’s zijn georganiseerd – en de leuke manier waarop dat is gegaan – geven aan dat we echt aan een landelijke beweging werken. En dat geeft natuurlijk een super goed gevoel.”

En nu, het zwarte gat na de inspanning?
“Nee, absoluut niet. Het was een mooi feestje. Maar het is ook een uitdaging. De energie die we hebben gekregen willen we vasthouden en verspreiden. De Dag van de 1000 Voorbeelden is maar één dag per jaar. Wij willen het hele jaar inclusie vieren, bijdragen aan meer matches tussen werkzoekenden en werkgevers en zo het vlammetje van de Dag van de 1000 Voorbeelden brandende houden.”

Hoe gaan we dat doen?
“We gaan door met waar we al mee bezig waren: informeren, bijeenkomsten organiseren, werkgevers bij elkaar brengen, ervaringen verzamelen en best-practices delen. Samen met de regionale organisaties, de WSP’s, de gemeenten en iedereen die mee wil doen, willen we bouwen aan een inclusieve groep, een community zo je wilt.”

Dat is ambitieus…
“Misschien. Maar hoe mooi De Dag van de 1000 Voorbeelden ook was, pas als we de energie het hele jaar vasthouden is het wat mij betreft echt geslaagd.”

Wat staat er verder op de agenda deze week?
“Ik heb een gesprek gehad met LTO Nederland over hun project ‘Onbeperkt leerwerkbedrijf’. Wij zouden graag met LTO samenwerken in deze pilot. Het concept ‘Onbeperkt leerwerkbedrijf’ biedt schoolverlaters wat mij betreft veel nieuwe kansen op de arbeidsmarkt. Gisteren was trouwens het juryberaad van de participatiepenning Flevoland. Eerder hadden we de genomineerden al bezocht, nu was het tijd voor een beslissing. We hadden het geluk zes mooie bedrijven te mogen bespreken. Het moeilijke was wel dat het echt onvergelijkbare bedrijven waren. Wat mij betreft allemaal waardige kandidaten voor de participatiepenning!”

Over deze onderwerpen een andere keer uitgebreider?
“Dat is het overwegen meer dan waard.”