Werkgevers informeren over de banenafspraak en inspireren om mensen met een arbeidsbeperking een kans te geven; dat zijn de doelstellingen van het project ‘Op naar de 100.000 banen’. Maar wat betekent dat precies? Iedere week bespreken we met projectleider Martine Schuijer een initiatief dat ‘Op naar de 100.000 banen’ neemt of ondersteunt om de inclusieve arbeidsmarkt dichterbij te brengen.

Vandaag: Branches en de banenafspraak, theatervoorstelling over autisme

Deze week weer even de spotlight op de branches, waarom?
“Brancheorganisaties hebben natuurlijk het directe contact met hun leden. Via deze organisaties kunnen we dus veel werkgevers informeren en inspireren om banen te bieden aan mensen uit de doelgroep. Daarom zoeken we intensief de samenwerking met hen en werken aan ons aanbod. We hebben bijvoorbeeld het webinar De Banenafspraak voor brancheorganisaties: hoe creëert u meerwaarde voor uw leden gemaakt. Op deze plek heb ik het al eerder gehad over de bedrijvenscans op brancheniveau en de aanpak die we met de UNETO-VNI, de vereniging van de installatiebranche en de technische detailhandel, hebben ontwikkeld.”

En specifiek deze week?
“Onze commissaris Aart van der Gaag geeft een interview de Branche Kringloopbedrijven Nederland. BKN is al jaren bezig met inclusiviteit en wij werken hierin al lang met hen samen. BKN neemt inclusie heel serieus en heeft bijvoorbeeld een convenant met het UWV hierover gesloten. De branchevereniging stimuleert haar leden om ook op te treden als leerwerkbedrijf voor de mensen met een arbeidsbeperking. Zelf was ik uitgenodigd door TLN Logistiek op hun Human Capital congres. Het congres draaide om de vraag hoe werkgevers geschikte medewerkers kunnen vinden. Ik heb ze natuurlijk verteld dat het de moeite waard is om te investeren in de doelgroep. Daar waren ze duidelijk in geïnteresseerd, dus dat was een hele productieve sessie.”

Maar we doen meer dan interviews geven en speeches houden?
“Onder ons motto ‘informeren en inspireren’ valt nog wel iets meer inderdaad. Ons aanbod aan de branches is breed. We informeren door middel van (regionale) bijeenkomsten over de participatiewet en de banenafspraak en door ontmoetingen met publieke vertegenwoordigers te organiseren. We kunnen inspireren door bezoeken van onze aanjagers aan individuele werkgevers of het uitwerken van goede voorbeelden en het tot stand brengen van contacten tussen werkgevers en de doelgroep. Om maar een paar dingen te noemen.”

Wat staat er verder op de agenda deze week?
“Ik prokkel gewoon nog even door. De Prokkelweek zelf is weliswaar voorbij, maar aanstaande vrijdag worden de Gouden Prokkels uitgereikt. Gouden Prokkels zijn prijzen voor initiatieven die tot ontmoetingen tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking leiden. Vorige week hebben we met de jury de selectie gemaakt uit de vijftien genomineerden voor drie categorieën: samenleving, Mensenrechten/VN-verdrag en Innovatief.

Op uitnodiging van AutiTalent hebben we deze week de theatervoorstelling Aut of Office gezien. Deze geslaagde voorstelling van theatergroep Bint laat zien hoe het is als een collega een stoornis binnen het autistisch spectrum heeft. De voorstelling maakt de leefwereld van mensen met autisme knap inzichtelijk en toont dat veel dingen die we in de kantoortuinen normaal vinden, misschien wel niet zo normaal zijn. De komende tijd zullen we gaan kijken hoe we deze, en andere theatervoorstellingen over vergelijkbare onderwerpen, onder de aandacht kunnen brengen. Toneel kan een mooie manier zijn om het gesprek te openen met werkgevers, of branches, die misschien wel wat meer willen gaan doen rond de banenafspraak.”

Over deze onderwerpen een andere keer uitgebreider?
“Wel als het aan mij ligt.”