Werkgevers informeren over de banenafspraak en inspireren om mensen met een arbeidsbeperking een kans te geven; dat zijn de doelstellingen van het project ‘Op naar de 100.000 banen’. Maar wat betekent dat precies? Iedere week bespreken we met projectleider Martine Schuijer een initiatief dat ‘Op naar de 100.000 banen’ neemt of ondersteunt om de inclusieve arbeidsmarkt dichterbij te brengen.

Vandaag: de praktijktafel in Zwolle

De Normaalste Zaak, netwerk van inclusieve ondernemers, organiseert woensdag 14 november een bijzondere praktijktafel in Zwolle. ‘Op naar de 100.000 banen’ ondersteunde de organisatie. Tijdens de praktijktafel gaan circa 50 werkgevers werkgevers in gesprek met staatssecretaris Van Ark, wethouders, beleidsmakers en uitvoerders van gemeenten en UWV. Het doel is om met elkaar te bespreken wat goed gaat en wat beter kan bij het realiseren van de banenafspraak.

Waarom ondersteunt Op naar de 100.000 banen dit initiatief?
“Praktijktafels zijn een initiatief van De Normaalste Zaak. Het is al vaker gebleken dat het een hele goede manier is om beleid en praktijk bij elkaar te brengen. Werkgevers kunnen bij deze gesprekken hun ervaringen delen met de mensen die het beleid moeten maken. Dat klinkt misschien niet heel bijzonder, maar is het wel. De staatssecretaris en wethouders krijgen zo uit de eerste hand te horen waar werkgevers tegenaan lopen en hoe ze deze knelpunten zouden kunnen verhelpen. Zwolle is een heel actieve regio, dus ik weet zeker dat de staatssecretaris veel verschillende praktijkervaringen te horen zal krijgen.”

Wat hoop je dat de staatssecretaris en wethouders meenemen?
“Ik hoop en verwacht dat de casussen en ervaringen van de inclusieve koplopers nogmaals laten zien dat het echt tijd is om de regels te vereenvoudigen. Meer in het algemeen hoop ik dat er een aandachtig oor is voor de inclusieve koplopers, die soms ontmoedigd worden door de manier waarop de wet- en regelgeving wordt toegepast.”

En hoe ondersteunt Op naar de 100.000 banen dit initiatief?
“We hebben meegedraaid in de voorbereidingen, met name bij het zoeken naar werkgevers die graag hun zegje aan de praktijktafel willen doen. En natuurlijk zijn we morgen ook aanwezig.”

Wat staat er verder op de agenda deze week?
“Met Uneto-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel, werken we aan een branchegerichte aanpak op het gebied van de Banenafspraak. We hebben een bijeenkomst van het kennisteam arbeidstoeleiding. Dit doen we samen met Onderwijsspecialisten, scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs aan leerlingen die specifieke ondersteuning nodig hebben. Verder plannen we veranderingen aan de website en vrijdag, tijdens de Dag van de Ondernemer, gaan we de banenafspraak natuurlijk ook weer onder de aandacht brengen.

Over deze onderwerpen een andere keer uitgebreider?
“Vanzelfsprekend.”