Laatst was ik op een banenmarkt in De Kuip, genaamd ‘Hand in Hand naar werk’. Werkzoekenden uit de regio Rijnmond kwamen er in groten getale naartoe. Ik sprak een man van 59. Hij was door een burn-out al enige tijd uit de roulatie en zat in de bijstand. Voor velen zou dat reden genoeg zijn om het uit te zingen tot de AOW-leeftijd, en dat was hij aanvankelijk ook van plan. Maar hij ging toch maar even naar de banenmarkt. Hij werd met open armen ontvangen, gewezen op tal van kansen, gekoppeld aan werkgevers. Hij besloot ter plekke om weer aan het werk te gaan.
Dit was slechts één van de mooie resultaten die dag, die voortkwamen uit de samenwerking van het Werkgevers Servicepunt Rijnmond, het UWV, de gemeente, het Nationaal Programma Rotterdam Zuid en werkgevers uit de regio. Die samenwerking is precies wat we nu nodig hebben.
Elke dag merken we in Nederland de gevolgen van personeelstekorten. Minder trams en treinen, wachtlijsten in de kinderopvang, geen leraren voor de klas. En dat probleem gaat niet weg zolang we hopen dat het slechts tijdelijk is. Maar net zoals de krapte niet ‘ineens’ is ontstaan, gaat hij ook niet ‘ineens’ weer weg. De krapte is hier om te blijven. Wij, werkgevers, vakbonden, onderwijsinstellingen en overheden, hebben daarom meer dan ooit een gezamenlijke opdracht: te zorgen dat zoveel mogelijk mensen naar vol vermogen kunnen gaan werken.
Maatschappelijk cruciale diensten en ambities leggen het in de concurrentie om arbeidskrachten nog veel te veel af tegen commercie. Denk aan de energietransitie, de woningbouw, versterking van defensie, verduurzaming van de industrie. Of aan de zorg, het onderwijs, veiligheid, rechtspraak, openbaar vervoer en bestuur. Én de branche die inmiddels de keystone activiteit voor de arbeidsmarkt blijkt te zijn: de kinderopvang. In deze sectoren zit de langdurige krapte.
We hebben dus werkvoorbereiders in de bouw nodig, en monteurs, chauffeurs, programmeurs, verzorgenden, verpleegkundigen, hoveniers-groenonderhoud, onderwijsassistenten, elektriciens, agenten, beveiligingsmedewerkers, en kinderopvangmedewerkers. Deze nood wordt alleen maar groter.
De krapte moet ons allemaal meer dan ooit motiveren om het werk dat wij al deden nog beter te doen, en op grotere schaal: om mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie, of geen arbeidsmarktpositie, vooruit te helpen.
Voorheen lag in Rotterdam de focus op de uitstroom van bijstand naar werk op de meest kansrijke groep – daar haalden we onze doelen mee. Dat kan nu niet meer. Meer dan ooit voelen we de urgentie om de begeleiding – juíst van de minder gemakkelijk ‘bemiddelbare’ groep van mensen die al langer in de bijstand verkeren of andere belemmeringen ondervinden – te intensiveren. We schuwen daarbij niet om onorthodox te werk te gaan, te experimenteren én scherpe keuzes te maken: geen eerste-de-beste-baantje dat iemand zo weer kwijt is, maar duurzaam werk dat bestand is tegen economisch laagtij. En eervol werk, dat in een maatschappelijke behoefte voorziet.
We zien de krapte als een kans. Als we een man van 59 over de streep weten te trekken om toch nog een aantal jaar te gaan werken, dan kunnen we dat ook met vele andere mensen uit de regio die we de afgelopen jaren niet kansrijk achtten, of misschien zelfs over het hoofd zagen. En dat móet ons ook lukken, want in de maatschappij van vandaag is iedereen nodig.
Tim Versnel is wethouder in Rotterdam. Hij is verantwoordelijk voor de onderwerpen Werk & Inkomen, Nationaal Programma Rotterdam Zuid en EU-arbeidsmigranten. Foto Tim Versnel: Eric Fecken
Hoe beschikbaar is de arbeidsmarkt? Zijn er genoeg passende kandidaten voor de open vacatures? Zijn genoeg werkgevers bereid om kansen te bieden aan groepen, die eerder aan de kant bleven staan? En welke rol speelt bij de krapte? Dat zijn de vragen van de Maand van de 1000 Voorbeelden. In deze serie columns en interviews vragen we arbeidsmarktexperts om antwoorden.
#1000voorbeelden
- Volg alle ontwikkelingen van de Maand van de 1000 Voorbeelden in het liveblog
- Zie onze agenda met een overzicht van alle evenementen tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden.
- Meer informatie en hulpmiddelen zijn te vinden in de Toolkit
- Luister naar de #1000voorbeelden podcast