De land- en tuinbouw is een diverse sector. Dat betekent dat de sector ook een zeer grote verscheidenheid aan soorten werk én werknemers kent. Voor ieders achtergrond en interesse is er wel iets te vinden. Daarnaast is de agrarische sector een sector met een groot maatschappelijk belang. Uiteraard in de eerste plaats voor de voedselvoorziening. Maar ook voor de toonaangevende positie van Nederland als het ‘Silicon Valley van de landbouw’.

Ondanks die positie heeft ook de land- en tuinbouw, net als andere sectoren, helaas grote moeite om geschikt personeel te vinden. Dat geldt zowel voor het jaarrond werk, als voor het seizoenswerk. Internationale werknemers vangen een groot deel van de werkzaamheden op. Zij leveren een belangrijke bijdrage aan onze sector en zijn echt onmisbaar.

Maar het is dus belangrijk, zeker in deze krappe arbeidsmarkt, om ook te blijven kijken naar andere mogelijkheden en kansen. Bijvoorbeeld om mensen met een arbeidsbeperking een plek te bieden.

Daarbij blijkt uit de praktijk dat het mes ook nog eens aan twee kanten snijdt: deze groep werknemers werkt heel graag op een boerderij en is daar goed op zijn plek, en de werkgever heeft er een goede kracht bij. Zeker in de multifunctionele landbouw, waarbij sprake is van meerdere activiteiten naast alleen de agrarische tak, is dit het geval.

Wel vraagt het inzetten van deze groep werknemers om meer begeleiding, en zijn niet alle sectoren en soorten werk geschikt. Werkgevers moeten zich daar bewust van zijn. Gelukkig zijn er vanuit het UWV en de gemeentes verschillende (financiële) ondersteuningsmiddelen beschikbaar waarmee dit kan worden opgevangen. Inmiddels kennen we talloze voorbeelden van agrarische ondernemers die medewerkers met een arbeidsbeperking in (vaste) dienst hebben.

Het is goed nieuws dat steeds meer bedrijven de meerwaarde zien van iemand met een arbeidsbeperking als werknemer – en naast de uitdagingen vooral de mogelijkheden zien. We zijn goed op weg, maar tegelijkertijd is er nog een hoop onontgonnen land, denk eens aan statushouders en asielzoekers. LTO Nederland blijft zich daarom inzetten om de arbeidsmogelijkheden in de agrarische sector zo breed mogelijk aantrekkelijk te maken.

Sjaak van der Tak is voorzitter LTO Nederland. Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) vertegenwoordigt samen ruim 35.000 agrarische ondernemers en maakt zich sterk voor hun economische en maatschappelijke positie.

Hoe beschikbaar is de arbeidsmarkt? Zijn er genoeg passende kandidaten voor de open vacatures? Zijn genoeg werkgevers bereid om kansen te bieden aan groepen, die eerder aan de kant bleven staan? En welke rol speelt bij de krapte? Dat zijn de vragen van de Maand van de 1000 Voorbeelden. In deze serie columns en interviews vragen we arbeidsmarktexperts om antwoorden.

#1000voorbeelden

  • Volg alle ontwikkelingen van de Maand van de 1000 Voorbeelden in het liveblog
  • Zie onze agenda met een overzicht van alle evenementen tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden.
  • Meer informatie en hulpmiddelen zijn te vinden in de Toolkit
  • Luister naar de #1000voorbeelden podcast