Misschien kijk je er vreemd van op als ik zeg: ‘Honderdduizend banen regelen? Dat kunnen we al!’ Ik werk nu tien jaar in deze sector en heb de tendens zien omslaan. Van vervelend moetje, naar oprechte herkenning van waarde en de enthousiaste uitvoer. Zeker nu organisaties vaker hun social return (zowel de verplichting als uit eigen beweging) inzetten om op een duurzame manier bij te dragen aan de banenafspraak – en daarmee, een nieuwe stroom prachtige voorbeelden.

Dit is een moment van omslag, waarin alle niche maatregelen, initiatieven en werkvormen ‘mainstream’ worden. En daarmee is het ook het punt waarop we, als ondersteuners en voorwaardenscheppers in deze markt, elkaar op moeten zoeken.

Wij, beleidsmakers, stichtingen, zorgorganisaties en baanbegeleiders, hebben alles in huis om kandidaten en werkgever optimaal te matchen. Niet alleen op een baan, maar op een loopbaan. Niet alleen op diversiteit in kandidaten, maar ook in banen. Het is nu zaak om zo goed mogelijk op elkaar aan te sluiten, informatie te delen, door te geven. Zodat iedereen in de keten ruimte heeft om binnen en buiten de gebruikelijke kanalen maatwerkoplossingen te bieden.

Dat we het al kunnen, wil nog niet zeggen dat we er zijn. Dit is een omslagpunt, een schaalvergroting en goede stap in landelijk bewustzijn. Daarmee zie ik ook dat veel overheden in het kielzog van succes liever het wiel opnieuw uitvinden dan aansluiting zoeken bij bestaande werkvormen. Ik zou iedere organisatie willen adviseren: doe dat niet, de markt kan het prima vormgeven, maak daar gebruik van.

De aanwas van vacatures groeit, kandidaten vinden makkelijker hun weg in het regionale aanbod. We zijn het aan werkgevers en kandidaten verplicht om ze (juist nu) nog beter te bedienen, met maatwerk dat we alleen kunnen bieden als we nog beter samenwerken en gebruik maken van elkaars kennis, netwerk en expertise.

Het is ook belangrijk om de successen te blijven vieren. Everyday Heroes faciliteert alle partijen door het laatste obstakel naar een baan financieel weg te nemen, denk aan een (elektrische) fiets voor woon-werkverkeer, een rijbewijs of een laptop. Sinds de oprichting van Everyday Heroes zetten we vol vuur in op het uitbundig delen van de verhalen van kandidaten, werkgevers en de organisaties en mensen die het financieel mogelijk maken. Hun successen, hun oplossingen en hun verhalen over de toekomst zijn aanstekelijk.

Daarom een bedankje aan de Maand van 1000 voorbeelden. Geweldig initiatief. Dat het jaren van tienduizenden voorbeelden mogen worden!

Sabine de Jong is de initiatiefnemer van Everyday Heroes. www.everydayheroes.com helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk door de laatste obstakels naar een baan weg te nemen. Dat doet de stichting op een heel simpele en heel laagdrempelige manier.

 

Hoe beschikbaar is de arbeidsmarkt? Zijn er genoeg passende kandidaten voor de open vacatures? Zijn genoeg werkgevers bereid om kansen te bieden aan groepen, die eerder aan de kant bleven staan? En welke rol speelt bij de krapte? Dat zijn de vragen van de Maand van de 1000 Voorbeelden. In deze serie columns en interviews vragen we arbeidsmarktexperts om antwoorden.

#1000voorbeelden

  • Volg alle ontwikkelingen van de Maand van de 1000 Voorbeelden in het liveblog
  • Zie onze agenda met een overzicht van alle evenementen tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden.
  • Meer informatie en hulpmiddelen zijn te vinden in de Toolkit
  • Luister naar de #1000voorbeelden podcast