Nieuwsuur kopte 24 oktober “Arbeidsbeperkten staan langs de kant”. Het item stelde de discrepantie aan de kaak tussen de arbeidsmarktkrapte aan de ene kant en het gegeven dat er bij sociale ontwikkelingsbedrijven een paar honderdduizend mensen zitten, die veel werk aan zouden kunnen. “Bedrijven moeten dan wel bereid zijn daar wat extra’s voor te doen, maar veel ondernemers zijn huiverig.”

Raymond Puts (AWVN) Foto: Masha Bakker

Op nu.nl las ik diezelfde week dat vrouwen door algoritmes al 1-0 achter staan bij sollicitaties. Belangrijk is dat algoritmes neutraal zijn, om te voorkomen dat we onbewust selecteren op sekse, leeftijd of achtergrond. Het zijn zomaar 2 voorbeelden uit het nieuws in de week voor de Maand van de 1000 Voorbeelden.

AWVN pleit al jaren voor inclusief werkgeven. En natuurlijk doen werkgevers dat nu ook, in tijden van krapte. Hoewel dat ergens niet helemaal goed voelt, want het gaat niet alleen om krapte. We moeten het doen vanuit de overtuiging dat de arbeidsmarkt een afspiegeling is van de samenleving en omdat we vinden dat iedereen die wil en kan werken, mee moet doen.

Sterker nog: bedrijven met een diverse werkvloer blijken gemiddeld genomen succesvoller te zijn. En ik vind dat daarbij hoort dat bedrijven ruimte maken voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. We kunnen het als samenleving alleen maar goed doen als iedereen kan meedoen en iedereen kan meedelen. Dat geldt altijd, niet alleen in een tijd van krapte op de arbeidsmarkt.

Een jaar geleden raakte ik betrokken bij de Tomingroep, het werk-leerbedrijf voor de Gooi en Vechtstreek, Eemnes en Almere. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen er hun talenten ontdekken en ontwikkelen in een zo gewoon mogelijke werkomgeving, onder het motto: ‘Ieder mens heeft een talent’. Met professionele begeleiding werken ze aan hun kennis, vaardigheden en houding. Het doel daarvan is dat zij een passende, betaalde baan vinden en behouden.

Na een traject van een half jaar of na een tijdelijk dienstverband van maximaal drie jaar stromen de meeste van hen door naar een reguliere werkgever. Samen met de gemeenten helpt de Tomingroep hen daarbij. En mocht dat niet lukken, dan is er voor hen een plek bij Tomin. Ik heb zelf gezien hoeveel dit betekent voor de mensen die zo een baan vinden, maar ook voor de werkgevers waar ze die baan vinden. Werk is zo veel meer dan alleen maar ‘getting the job done’.

Wil je nu als werkgever hier ook iets mee, maar je weet niet zo goed waar te beginnen, begin dan bij Blikverruimers. Deze webpagina biedt werkgevers een handreiking met voorbeelden van andere werkgevers die hun personeelstekorten op andere, creatieve manieren aan het oplossen zijn. Zij zien dat met bijvoorbeeld aangepaste vacatureteksten of alternatieve wervingskanalen de blik van hun organisatie wordt verbreed. Er komen daadwerkelijk meer mensen in beeld die voorheen buiten zicht bleven.

Deze pagina heet dan ook niet voor niets Blikverruimers. Want dat is precies waar het voor mij om draait: als we een andere wereld willen waarin iedereen meedoet, moeten we onze blik verruimen. Ik roep werkgevers dan ook op om nieuwsgierig te zijn naar het onbekende. Ga eens in gesprek met een sociaal ontwikkelbedrijf in de buurt of sluit je aan bij een werkgeversnetwerk als De Normaalste Zaak, waar je samen met andere werkgevers inspiratie op kunt doen.

Raymond Puts is algemeen directeur AWVN. AWVN is een Nederlandse werkgeversvereniging. Tegenwoordig zijn ruim 750 individuele ondernemingen en bedrijfstakken bij AWVN aangesloten, waaronder ook non-profit organisaties.

Hoe beschikbaar is de arbeidsmarkt? Zijn er genoeg passende kandidaten voor de open vacatures? Zijn genoeg werkgevers bereid om kansen te bieden aan groepen, die eerder aan de kant bleven staan? En welke rol speelt bij de krapte? Dat zijn de vragen van de Maand van de 1000 Voorbeelden. In deze serie columns en interviews vragen we arbeidsmarktexperts om antwoorden.

#1000voorbeelden

  • Volg alle ontwikkelingen van de Maand van de 1000 Voorbeelden in het liveblog
  • Zie onze agenda met een overzicht van alle evenementen tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden.
  • Meer informatie en hulpmiddelen zijn te vinden in de Toolkit
  • Luister naar de #1000voorbeelden podcast