Sinds 1 september mag ik zowel directeur zijn van Scalabor, het arbeidsontwikkelbedrijf voor Midden-Gelderland, als waarnemend voorzitter van VNO-NCW Midden. Op het oog wellicht geen alledaagse combinatie. Tegelijkertijd is de arbeidsmarkt nu net het onderwerp dat ondernemers en werkgevers op dit moment het meeste bezighoudt.

De enorme krapte die we nu kennen zorgt ervoor dat economische groei geremd wordt. Daardoor komt de mismatch tussen werk en werkzoekenden duidelijker aan de oppervlakte. Voor werkgevers betekent dit ook dat ze eerder buiten de gebaande paden moeten treden om vacatures in te vullen. Daarbij moeten (en kunnen) ze naar alle verschillende doelgroepen kijken: jongeren, ouderen, statushouders, herintreders en mensen met een arbeidshandicap. In Nederland spreken we dan van een afstand van de arbeidsmarkt, de Engelsen hebben het over “a diversity in talent”. Zoveel mooier en een zoveel betere omschrijving van waar we het hier over hebben.

In mijn eerste weken bij Scalabor valt op hoe groot die diversiteit aan talent (en daarmee het potentieel) daadwerkelijk is. Met ruim 2500 medewerkers gebeurt er zoveel; van productiewerk en werk in het groen tot logistiek en e-fullfillment voor grote webshops.

En van opleidingen in ICT, horeca, schoonmaak en beveiliging tot praktijkwerkplekken in de detailhandel. Een mooi voorbeeld daarvan is onze Intratuin in Arnhem, die door 70 medewerkers uit de WSW en participatiewet nagenoeg zelfstandig gerund wordt. Een volwaardig tuincentrum met medewerkers waar de  vriendelijkheid en gastvrijheid van af spat.  Ik ben ervan overtuigd dat deze medewerkers een aanwinst zouden zijn voor menig winkel in de binnenstad!

Het mooie is dat werkgevers steeds vaker bereid zijn deze diversiteit aan talent een kans te geven. Zeker wanneer er begeleiding is vanuit het arbeidsontwikkelbedrijf en een beperkt risico door middel van detachering. Het aanbod van kandidaten blijft echter helaas achterlopen.

Wij zouden veel meer mensen kunnen begeleiden naar zo passend mogelijk werk wanneer we beter inzicht zouden hebben in de groep werkzoekenden, er minder vrijblijvendheid van opleiding en begeleiding zou zijn en er beter en er efficiënter gebruik zou worden gemaakt van subsidiemogelijkheden.

Het arbeidsontwikkelbedrijf kan een belangrijke schakel zijn tussen vacatures en werkzoekenden en zorgt voor de begeleiding van zowel werkgevers als werknemers die zo belangrijk is. Wanneer deze kennis goed wordt ingezet biedt het een oplossing voor de krapte op de arbeidsmarkt. Toch niet zo’n vreemde combinatie dus, Scalabor en VNO-NCW.

Marcel Hielkema is directeur zijn Scalabor, het arbeidsontwikkelbedrijf voor Midden-Gelderland, en waarnemend voorzitter van VNO-NCW Midden. Hij houdt wekelijks een blog bij op www.scalabor.nl/blog